EKONOMİ
Çiftçiler devlet destekli silajlık mısırın hasadına başladı

Yem bitkileri üretiminde artış ve mera alanlarının ıslahını sağlamak amacıyla Valilik öncülüğünde İl Özel İdaresi kaynaklarıyla yüzde 90 hibeyle hayata geçirilen “Yem Bitkileri Üretiminin Yaygınlaştırılması Projesi” kapsamında ilkbahar aylarında 770 çiftçiye 2 bin 400 çuval silajlık mısır tohumu dağıtıldı.
<br class=”k-br” />
Aldıkları destekle yaz boyunca tarlalarda ekim yapan çiftçiler, büyük emeklerle yetiştirdikleri ve boyları yaklaşık 3 metreyi aşan yem bitkisini hasat etmeye başladı.
Makinelerle biçtikleri silajlık mısırları traktör ve kamyonlarla köylerine götüren üreticiler, stokladıkları bitkiyle hayvanlarının kışlık yem ihtiyacını karşılayacak.
Silajlık mısır alanı üç katına çıktı
İl Tarım ve Orman Müdürü Kenan Engin, AA muhabirine, bu yıl çok sayıda tarımsal projeyi hayata geçirdiklerini söyledi.
Vali Osman Varol ile sürekli çiftçilerle bir araya geldiklerini ifade eden Engin, “Ağrı’da 2020 yılında 6 bin dekar ekili silajlık mısır alanımız varken bu yıl hibe ve tohum desteğiyle 18 bin dekara çıkardık. Hayvancılık yapan yetiştiricilerimiz için çok önemli bir projedir.” dedi.
Engin, Ağrı’nın hayvancılık noktasında Türkiye’nin önemli illerinden biri olduğunu vurgulayarak, “Sahip olduğu 410 bin büyükbaş hayvan ve 1 milyon 400 bin civarındaki küçükbaş hayvan varlığıyla özellikle hayvancılık noktasında yoğun faaliyetin yürütüldüğü bir ildir. Bu sene de kurak geçti ve dolayısıyla çiftçilerimiz girdi noktasında bazı zorluklar ve handikaplar yaşadı. Bitkisel üretimi geliştirme kapsamında yaptığımız silajlık mısır projemiz çiftçiler için çok faydalı oldu.” diye konuştu.
Bu yıl Tarım ve Orman Bakanlığının desteğiyle çiftçilere korunga, İl Özel İdaresi desteğiyle de silajlık mısır tohumu dağıtıldığını belirten Engin, olgunlaşan bu ürünlerde hasadın devam ettiğini aktardı.
“Besicilerin girdi maliyetlerini düşürmeye gayret ediyoruz”
Engin, kentte bitkisel ürün çeşitliliğini artırmak için Valilik koordinesinde çalışmalara devam ettiklerini kaydederek, şöyle devam etti:
“Hayvancılıkla uğraşan vatandaşlarımızın özellikle girdi maliyetlerini düşürmeye gayret ediyoruz. Bunun yanında çiftçilerimizin bütçelerine de katkıda bulunmak istiyoruz. Bu tip projelerle çiftçimiz hem yeni bitkisel ürünlerle tanışıyor hem de bu manada kendilerine katkı sunmuş oluyoruz. İlimizde özellikle son bir yıldır Sayın Valimiz Osman Varol’un gelmesiyle birlikte tarım ve hayvancılıkla ilgili çok yoğun bir çalışma var. Teşkilat olarak sürekli sahadayız. Çiftçinin ihtiyacını tespit ediyoruz ve buna yönelik projeler hazırlıyoruz. Hem Bakanlığımızdan hem de bütçe noktasında bize destek olabilecek kurum ve kuruluşlardan ve özellikle İl Özel İdaresi bütçesinden çiftçilerin ihtiyaçlarına göre proje çalışması yapıyoruz.”
Çiftçilerden olumlu tepki aldıklarını aktaran Engin, silajlık mısırda dekar başına ortalama 7 ton verim beklediklerini ve üretimin geçen yıla öre 3 kat artacağını sözlerine ekledi.
EKONOMİ
ABD’de işsizlik maaşı müracaatları arttı
ABD Çalışma Bakanlığı, ABD’de işsizlik maaşı müracaatlarını açıkladı. Bakanlığın datalarına nazaran geçen hafta 200 bin ile beklentilerin üzerine …

ABD Çalışma Bakanlığı, ABD’de işsizlik maaşı müracaatlarını açıkladı. Bakanlığın datalarına nazaran geçen hafta 200 bin ile beklentilerin üzerine çıktı.
ABD Çalışma Bakanlığı’nın açıklamış olduğu mevsim tesirinden arındırılmış datalara 23 Nisan’da nihayetlenen hafta için 180 bin olarak açıklanan müracaat sayısı 181 bin olarak revize edildi.
Reuters anketine katılan ekonomistler işsizlik maaşı müracaatlarının 182 bin düzeyinde olacağını kestirim ediyorlardı. Amerika istihdam piyasası trendlerine yönelik daha uygun bir gösterge olduğu düşünülen Amerika işsizlik maaş müracaatlarının dört haftalık ortalaması 188 bin düzeyine yükseldi.
ABD’de işsizlik maaşından yararlanan 1,384 milyon birey ver
ABD’de işsizlik maaşından yararlanan toplam birey sayısı ise 23 Nisan’da sonlanmış haftada 1 milyon 384 bin düzeyine geriledi.
EKONOMİ
OPEC+ kümesi 432 bin varil üretim artışına gidecek
Bugün gerçekleşen OPEC+ toplantısında jeopolitik faktörler ve geçindiren salgına ilişik hususların tesirlerinin etkilediği bir gündem takip …

Bugün gerçekleşen OPEC+ toplantısında jeopolitik faktörler ve geçindiren salgına ilişik hususların tesirlerinin etkilediği bir gündem takip edildi.
Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) ve OPEC dışı kimi müstahsil ülkelerden oluşan OPEC+ kümesi, haziranda günlük averaj 432 bin varil üretim artışına gidecek.
28. Bakanlar toplantısı sona erdi
Suudi Arabistan liderliğindeki 13 üyeli OPEC ile Rusya önderliğindeki OPEC dışı petrol üreticisi 10 ülkenin güç ve petrol bakanlarının, piyasa şartlarını pahalandırmak ve haziran ayı prestijiyle uygulanacak üretim ölçüsünü görüşmek suretiyle çevrim içi düzenledikleri 28. Bakanlar Toplantısı sona erdi.
İstikrarlı bir piyasa
AA’nın haberine nazaran, OPEC’ten yapılan açıklamada, mevcut petrol piyasası temelleri ve görünümünün istikrarlı bir piyasaya işaret ettiği belirtildi.
OPEC+ kümesi üretim kesintisi mutabakatı
Koronavirüs salgınına paralel istek düşüşü sebebiyle Nisan 2020’de günlük ham petrol üretiminde yaklaşık 10 milyon varillik kesintiye giden Küme, talebin toparlanma sürecine girmesiyle üretim kesintilerini Nisan 2021’den bu yana muayyen aralıklarla hafifletmeye başladı.
Petrol üretimini kademeli olarak her ay 400 bin varil arttı
OPEC+ kümesi, 19. Bakanlar Toplantısı’nda almış olduğu karar doğrultusunda ağustostan bu yana günlük ham petrol üretimini kademeli olarak her ay averaj 400 bin varil artırıyor.
OPEC+ kümesinin bir sonraki toplantısı 2 Haziran’da yapılacak.
EKONOMİ
Yenilenen Diyarbakır-Batman seferleri yarın başlıyor
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, Diyarbakır ile Batman içinde hizmet veren bölgesel tren setlerinin yenilendiğini açıkladı …

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, Diyarbakır ile Batman içinde hizmet veren bölgesel tren setlerinin yenilendiğini açıkladı.
“240 koltuk kapasitesiyle, günlük karşılıklı 4 seferle hizmet veriyor”
Bakan Karaismailoğlu, yaptığı yazılı açıklamada, TCDD nakliyecilik AŞ tarafınca işletilen Diyarbakır-Batman yöresel Treni’nin 4 kompartıman vagonuyla ve 240 koltuk kapasitesiyle, günlük karşılıklı 4 seferle bölge halkına hizmet verdiğini belirtti.
Trenin konforu artırıldı
Bölgesel trenlerdeki konforun daha fazla artırılması hedefiyle 4 vagonlu 262 kapasiteye haiz DMU setinin yarın hizmete alınacağını söz eden Karaismailoğlu, şunları kaydetti:
“Daha birincinin kullanılan vagonlara oranla daha konforlu olan DMU setler, engelli yurttaşlarımız için de kolay kolay erişilebilir halde tasarlandı. Engelliler için 2 tane engelli sandalyesi kısmı, engelli tuvalet, klima, pratik koltuklar seyahati daha eğlenceli hale getirecek. Diyarbakır-Batman yöresel Treni, Batman’dan saat 05.30 ve saat 15.00’te, Diyarbakır’dan ise saat 09.00 ve saat 17.30’da hareket edecek.”
Treni yılın birinci çeyreğinde 44 bin yolcu tercih etti
Karaismailoğlu, 92 kilometrelik uzaklıkta hizmet veren Diyarbakır-Batman yöresel Treni’nin eğitim, iş gezisi ya da tatil hedefli seyahat yapanlarca tercih edildiğine işaret ederek kelam konusu trenin 2019’da 225 bin, 2020’de 45 bin, 2021’de 79 bin, 2022’nin birinci çeyreğinde ise 44 bin yolcuya mesken sahipliği yaptığını bildirdi.
-
futbol1 sene önce
Ampute Futbol Milli Takımı Ankara’da kampa girdi
-
SON DAKİKA1 sene önce
İstanbul’da kamu kurumlarının yeni mesai saatleri belirlendi
-
GÜNDEM2 sene önce
Kendisini döven eşini sırtından bıçaklayarak öldürdü!
-
GÜNDEM2 sene önce
Dilan Polat kimdir eşi Engin Polat yaşı kaç mesleği nedir?
-
Fashion5 sene önce
These ’90s fashion trends are making a comeback in 2017
-
Entertainment5 sene önce
The final 6 ‘Game of Thrones’ episodes might feel like a full season
-
SON DAKİKA12 ay önce
BMMYK, Afganistan’dan her hafta 20 ila 30 bin kişinin yasa dışı yollardan ayrıldığını tahmin ediyor
-
SON DAKİKA2 sene önce
UMAD Yönetim Kurulu Başkanı Ekinci: Yüce Allah, fethin sembolü olan bu mabede sahip çıkma azmimizi daim eylesin
Yorum göndermek için giriş yapmış olmanız gerekir Giriş