Çevre
Dünyada yapım ve planlfakat aşfakatsındaki kyaşamlü termik santral kapasitesi yüzde 13 azcaaldı

Global Energy Monitor’ün sekizincisini yayımladığı “Yükseliş ve Çöküş 2022: Kyaşamlü Termik Santrallerin Küresel Takibi” raporuna gore, dünyada kapanma zfakatnı belirlenen kyaşam santrali sayısı 2021’de bundan ilkinki yıla gore averaj iki kat artarak 750’ye ulaştı.
Bu dörutubetde yapım ve planlfakat aşfakatsındaki kyaşamlü termik santral kapasitesi de yüzde 13 azcaaldı ve 457 gigavat olarak kayıtlara geçti. Bu sayı 2020’de 525 gigavat düzeysindeydi. Yapım ve planlfakat aşfakatsındaki toplam kyaşamlü termik santral kapasitesi, 2015’ten beri ilk kere 2020’de artmıştı.
Sidrakn sonrasındası toparlanma yılı olan 2021’de dünyada 45 gigavat kyaşamlü termik santral kapasitesi işletmeye alınırken, 26,8 gigavat kapasite emekli edildi. Böylekice, küresel kyaşam santrali filosunda 18,2 gigavatlık net gelişme görüldü.
Öte taraftan, dünyada kyaşame dayalı elektrik üretiminde 2021’de yüzde 9’luk üstün aşfakatli artış görüldü. Kyaşamden elektrik üretimi sidraknın başladığı 2020’de yüzde 4 düşmüştü.
Geçen yıl yeni işletmeye alınan 45 gigavat kapasitesinin yüzde 56’sı Çin’de kayıtlara geçti. Çin hariç tutulduğunda küresel kyaşam santrali kapasitesi art arda dördüncü yılda da küçülmeye ilaçm etti.
Geçen yıl ABD’de dörutubetye giren kyaşam santrali kapasitesinin 9 gigavat düzeysinde olduğu tahmin edilirken, Avrupa Birliği (AB) ülkeleri üstün aşfakatli düzeyde termik santrali emekli etti. Almanya’da 5,8 gigavat, İspanya’da 1,7 gigavat ve Portekiz’de 1,9 gigavatlık kyaşam santrali kapatıldı. Portekiz, geçen yıl son kyaşamlü termik santralini kapatarak hedeflediği 2030’dan 9 yıl ilkin “kyaşamsüz” ülkelerden biri oldu.
Türkiye’de ise 2021’de 10,6 gigavatlık kyaşamlü termik santral planı iptal edildi.
Kyaşamün Ötesinde Avrupa (Europe Beyond Coal) Kampanyacısı Duygu Kutluay, rapora ilişkin kıymetlendirmesinde, dünyanın kyaşamü geride bırakıp yenilenebilir enerjiye geçişin yararlarından yararlanmaya başladığını belirterek, “Türkiye’nin de bir an ilkin kyaşamden çıkışı planlfakatsı lazcaım. Son raporumuza gore, kyaşame verilen kamu destek sunarinin sonlandırılması ve kirletme karşılıkinin santrallere yüklenmesi durumunda Türkiye’de de en geç 2030’a kadar kyaşamü elektrik üretiminden çıkarmak mümkün.” ifadesini kullandı.
Dünyada kyaşam santrali planlamış olurındaki azcaalma pozitif yönde bir gelişme olarak kıymetlendirilse de Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli’nin (IPCC) 2030’a kadar kyaşam kullanımının 2019’a gore yüzde 75 azcaaltılması gerektirme etmiş olduğuni ortaya koyan tavsiyesi için kafi görülmüyor.
Çevre
Dünyada 5 sürüngenden 1’i yok olma çekincesiyle karşı karşıya

Yaklaşık 1000 bilim insanoğlunun katılmış olduğu 2005’te başlamış olan araştırmanın neticeleri Nature mecmuasinde yayımlandı.
Çalışmada incelenen 10 bin 196 sürüngen türünün yüzde 21’i, nesli çekincede, çekinceli netice aşfakatde çekincede yada yok olmaya açık olarak dersliklandırıldı.
Araştırmada, kral kobra benzer şekilde sürüngenlerin, ormanlamış olurda insan tahribatının fazcalalaşması sebebiyle, çölde yaşayanlamış olura bakılırsa yok olma çekincesinin daha yüksek olduğu kaydedildi.
Duke Üniversitesinde ekolojist Stuart Pimm, bu emek harcfakatnın oldukça mühim olduğuna işaret ederek, “Araştırma, tehdit altındaki türlerin nerede olduğu ve onları korumak için nerede emek harcfakatmız gerektiği mevzusunda data veriyor.” kıymetlendirmesinde byücenmuş oldu.
Dünya çapında sürüngen yaşamına yönelik en büyük tehdidin habitat tahribatı olduğu ifade edildi.
Çevre
‘Sürdürülebilirlik temalı krediler’ gelecek dörutubetde büyük örutubet kazcaanacak

İbrahim Öztop, sürdürülebilirlik alanındaki projeler, Çevresel, Sosyal ve Yönetişim (ESG) politikaları hakkında AA muhabirine kıymetlendirmelerde byücenmuş oldu.
Kalkınma bankacılığı, yatırım bankacılığı ve Türkiye Kalkınma Fonu (TKF) olarak üç kolda yürüttükleri etkinliklerle sürdürülebilir finansmanda sektördeki bankalara yol şovci rollerine ilaçm ettiklerini belirten Öztop, istihdam yaratma, cari açığı azcaaltma, kalkınmada ilkinlikli sektörlerin desteklenmesi, yenilenebilir enerji ve enerji verimliliğinin finansmanına ek olarak teknolojik girişimlerin desteklenmesi benzer şekilde ilk olarakndirdikleri mevzuların tfakatm deliğinin çevresel, cemiyetsal ve tutumsal boyutlarıyla sürdürülebilir kalkınmanın finansmanına yönelik byücenduğunu söylekidi.
Öztop, kalkınma bankacılığı çatısı altında yapımat sanayi yatırımlarını kredilendirdiklerini, yerli yenilenebilir enerji kaynaklarının ekonomiye kazcaanmıştırrılmasını fakatçlayan projeleri finanse ettiklerini aktardı.
Toptan bankacılık (APEX) ile de ticari bankalar ve finansal kiralfakat şirketlari benzer şekilde öteki finansal kurumlar üstünden mikro, küçük ve büyük ölçekli şirketların tematik yatırımlarına kaynak elde etmiş olduklarını özetleyen Öztop, bu biçim şeylerin tfakatm deliğinin, Türkiye’nin kalkınmada ilkinlikli mevzularıyla ilişkili olup sürdürülebilir ve kapsayıcı gelişmeyi desteklediğini dile getirdi.
Öztop, şöylekiki ilaçm etti:
“İş süreçlerimizin bir parçası olarak geçmiş olduğumiz yıl Etki Yönetimi Çalışma Prensipleri’ni imzalayan Türkiye’deki ilk kurum olduk. Prensiplerin küresel standartları doğrultusunda; proje finansmanı ve Türkiye Kalkınma Fonu etkinliklerimizi ‘etki lensi’ ile daha oldukça ölçülebilirlik sağlayarak yöneteceğiz. 2021 yıl sonu saygınlıkıyla portföyümüzün averaj yüzde 81’i sürdürülebilirlik temalı kredilerden oluşuyor.
Finanse etmiş olduğumiz projelerle yıllik averaj 3 milyon ton sera gazcaı emisyonu salımını engelliyoruz. Kapsam 3 emisyonlarının hesaplanmasına yönelik internasyonal metodolojiler hakkında çaslımlemelerimizi sürdürüyoruz. Banka olarak, her alanda yeşil kalkınmanın hedeflerine tam olarak hizmet yazcaınsallmek ve etki yatırımlarını artırabilmek fakatcıyla, şirketlara ana para olarak kaynak sağlanması tarafında da 2019 yılı sonunda kurduğumuz Türkiye Kalkınma Fonu ve bu fon çatısı altında yer edinen alt fonları ile Türkiye’nin sürdürülebilir kalkınmasına katkı sağlayacak bir finansal mekanizmayı yaşfakat geçirdik.”
İbrahim Öztop, geçen yıl Türkiye’nin ilk düşük karbonlu ekonomiye geçiş tahvilinin (transition bond) ihracında münhyüzyıl finansal danışman olarak yer aldıklarını hatırlattı.
İhraç gelirlerinin kullanıldığı projelerin; karbon ayak izini azcaaltma, karbondan arındırma ve kaynak verimliliğine yönelik mühim gelişmeler sağlfakatyı fakatçladığını belirten Öztop, Fransız Kalkınma Ajansı (AFD) ile 100 milyon avroluk yeşil tahvil ihracının alımı için ön protokol imzaladıklarını beyan etti.
Tahvil gelirlerinin büyük bir kısmını Türkiye’de iklim değişikliği ile harpım ve uyarlfakat sağlfakatya katkıda byücenan yeşil projelerin finanse edilmesi için kullanacaklarını vurgulayan Öztop, “Banka olarak, sürdürülebilir kalkınma fakatçları doğrultusunda ana para piyasaları ve sürdürülebilir finansman alanında yeni bir ilke daha imza atarak Türkiye’nin ilk cemiyetsal sukuk ihracını da geçmiş olduğumiz yıl başarı ile gerçekleştirmiş olduk. ICMA Sosyal Tahvil Prensipleri ve LMA Sosyal Kredi Prensipleri uygunluğu bağlarımsız bir kurum tarafınca da teyit edilen bu ihraç, bankamızın ilk sürdürülebilir finansman ihracı olma hususi durumunu taşıyor ve ana para piyasalarımız açısından da bir ilki teşkil ediyor.” diye mevzuştu.
“ESG temalı krediler önümüzdeki süreçte ülkemiz açısından daha büyük örutubet kazcaanacak”
İbrahim Öztop, kaynak tgüvenılirinin neredeyse yüzde 35’i son 3 yılda olmak suretiyle, 17 yılda internasyonal fonlardan toplam averaj 5,2 milyar dolar tgüvenılir ettiklerini söylekidi.
Banka olarak, Dünya Bankası, Alman Kalkınma Bankası (KfW), Japon Uluslararası İş Birliği Bankası, Asya Altyapı Yatırım Bankası ve Çin Kalkınma Bankası benzer şekilde mühim internasyonal finans kurumları ile sürdürülebilir kalkınmanın finansmanına yönelik ESG temalı birfazcalaca kredi antak kalması gerçekleştirmiş olduklerini belirten Öztop, şunları kaydetti:
“Bunun bir sonucu olarak bugün portföyümüzün yüzde 81’i direkt ve dvakalı olarak Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Hedeflerine katkı sağlıyor. ESG odaklı finansman temalarımız içinde yenilenebilir enerji, enerji verimliliği, istihdam, altyapı, KOBİ, sıhhat ve eğitim temaları mevcut.
Tgüvenılir etmiş olduğumiz kredileri hem büyük ölçekli sanayi tesisleri hem de KOBİ’lere kullçağrıştırıyoruz. ESG temalı krediler önümüzdeki süreçte ülkemiz açısından daha büyük örutubet kazcaanacak. Paris İklim Anlaşması ve Yeşil Kalkınma sürecimizde ESG temalı kredilerin ülkemize getirilmesi ve sanayicilerimiz ile byüceşturulması mevzusunda öncü görevimüze gelecek yıllerda da ilaçm edeceğiz.”
“Kredi vadesi süresince satın alanlerimizin çevresel ve cemiyetsal perbiçimanslarını izliyoruz”
Türkiye Kalkınma ve Yatırım Bankası Genel Müdürü Öztop, Sustainalytics tarafınca ESG başlıklarındaki risk aşfakatlendirmesinde mühim bir başarı kazcaanmıştırklarını belirtti.
Bağımsız aşfakatlendirme kurumu Sustainalytics tarafınca global arenada meydana getirilen kıymetlendirmede ESG aşfakatlendirme notu ve perbiçimansıyla Orta Doğu ve Türkiye’deki tüm kurumlar içinde birinci olduklarını anımsatan Öztop, “Bankamız 11,00 risk notuyla internasyonal averaj 15 bin kurumun yer almış olduğu bu kıymetlendirmede en iyi 308’inci kurum olurken, Türkiye ve Orta Doğu’nun önder şirketi unvanını da kazcaanmış oldu.” dedi.
Alınan birincilik ve elde ettikleri önderliğin sürdürülebilirliğe verdikleri öngüvenılir kanıtlfakatı olduğuna dikkati çeken Öztop, şöylekiki ilaçm etti:
“Bu birincilik, Türkiye Kalkınma ve Yatırım Bankası’nın internasyonal anlamda çevresel, cemiyetsal ve yönetişim risklerini en iyi yöneten kurumlardan biri byücenmuş byücenduğunun ve Türkiye’de bu anlamda önder kurum byücenmuş byücenduğunun kanıtıdır. Bu başarının arkasında yatan en mühim etmenlerden biri finanse etmiş olduğumiz projelerin tümünde yürüttüğümüz çevresel ve cemiyetsal risk yönetimi emeklerimızdır.
Sistemimizi kurgularken hazcaırlamış olduğumuz politika ve prosedürlerimizde Dünya Bankası ve IFC standartlarıyla uyumu gözettik ve internasyonal Kalkınma Finansmanı Kuryüceşlarının dokümanlamış olurını inceledik. Şunu fazcalaca net ifade yazcaınsallirim ki; bankamızın finansman desteği elde etmiş olduğu yatırımlarda/şirketlarda, mütevazcaice milletal çevresel cemiyetsal regülasyonlara uyum değil, bununla birlikte internasyonal çevresel cemiyetsal standartlara uyum da temel bir yükümlülük olarak mevzumlanıyor. ‘Sorumlu bankacılık’ anlayışımızla; finansman türünden, miktarından ve vadesinden bağlarımsız olarak finansman desteği elde etmiş olduğumız projelerin tümünde çevresel ve cemiyetsal risk kıymetlendirmesi yapıyor, çevresel ve cemiyetsal risklerini finansal risklerinden ayrı görmüyoruz.”
“Müşterilerimiz için çevresel ve cemiyetsal aksiyon planlamış olurı hazcaırlayarak bu alandaki kapasitelerinin geliştirilmesine de aracılık ediyoruz.” diyen Öztop şunlara dikkati çekti:
“Kredi vadesi süresince da satın alanlerimizin çevresel ve cemiyetsal perbiçimanslarını izliyoruz. Banka olarak, finansman desteği elde etmiş olduğumız tüm yatırımların Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Amaçlarına katkısını ölçümlüyoruz. Bu kapsamda, bankacılık sektörünün sürdürülebilir gelecek üstündeki etkiini çoğaltmak fakatcıyla hazcaırlanan ‘UNEP FI Sorumlu Bankacılık Prensipleri’nin de kurucu imzacısı olduğumuzun altını çizmek isterim.
Bir öteki mühim nokta da politika ve prosedürümüzü uygulfakatya koyduğumuz tarihten saygınlıken finanse etmiş olduğumiz yatırımda/şirketda aslabir ölümlü/uzuv yitiklı iş kazcaası, büyük sanayiyel kazcaa ve çevre kazcaası yaşanmadı. Bu da sistemimizin mühim perbiçimans göstergelerinden biri oldu. Bunun yanı sıra finansman elde etmiş olduğumız tüm satın alanlerde Şikayet Giderme Mekanizması kurduk ve Paydaş Katılım Planlamış olurı hazcaırladık, bu emeklerimız da risk yönetimi adına örutubetsediğimiz mevzulardan biri.”
Öztop, 2020 yılsinde ilk Sürdürülebilirlik Raporu’nu ve geçen yıl ilk Entegre Raporu’nu yayımladıklarını belirtti. Entegre raporlfakat yolcyüceğundaki temel motivasyonun; bankanın iyi mi kıymet yarattığını ve hedeflerine iyi mi ulaşmış olduğunı, risk ve fırsatlarını ne şekilde yönetmiş olduğuni verimli ve tümcül bir halde hissedaşlara anlatabiatl olaraklmek byücenduğunu söylekiyen Öztop, “Tüm bu ESG risk aşfakatlendirme sürecinde entegre raporumuz, bankamıza dair kaliteli dataleri sunabilen en mühim kaynakların başlangıcında geldi. Derecelendirmede saydamlık ve kanıt verilerin hisselaşımı da oldukça örutubetyıln bir mevzudu.” diyerek sözlerini tfakatmladı.
Çevre
Kfakatra Deresi’nden alınan atık su örneklerinin çaslımlemeleri yapılmış oldu

Müdürlükten meydana getirilen açıklfakatda, Kfakatra Deresi’ne kırmızı renkli atık sularını verdiği tespit edilen geri dönüşüm tesisinden 16 Nisan’da alınan atık su numunesinin çaslımlemelerinin tfakatmlanmış olduğu açıklandı.
Açıklfakatda, şunlar kaydedildi:
“Analiz neticelerina nazcaaran dereye verilen atık suda 17 parametre çaslımleme edbilimselş ve bunlardan Kimyasal Oksijen İhtiyacı (KOİ) ile Askıda Katı Madde (AKM) parametreleri olmak suretiyle iki parametrenin Su Kirliliği Kontgörevi Yönetmeliğinde emarelen boşalma standartlarını aştığı tespit edbilimselştir. Atık suda herhangi bir ağır metal ve benzeri çekinceli bir kirletici parametreye rastlanılmamıştır.”
Kfakatra Deresi’nin renk değişim yapmasi üstüne 10 gün ilkin İl Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Müdürlüğü ekiplari dereden incelenmek suretiyle numune almıştı.
Dereye atık suyunu bırakarak nehrin renginin değişmesine sebep olan tesise 1 milyon 799 bin lira ceza uygulanmış ve tesis müddetsiz etkinlikten men edbilimselşti.
-
futbol2 sene önce
Ampute Futbol Milli Takımı Ankara’da kampa girdi
-
GÜNDEM3 sene önce
Merdan Yanardağ kimdir, aslen nereli eşi Nermin Sağtekin ve çocukları
-
GÜNDEM3 sene önce
Dilan Polat kimdir eşi Engin Polat yaşı kaç mesleği nedir?
-
SON DAKİKA3 sene önce
UMAD Yönetim Kurulu Başkanı Ekinci: Yüce Allah, fethin sembolü olan bu mabede sahip çıkma azmimizi daim eylesin
-
SON DAKİKA3 sene önce
İstanbul’da kamu kurumlarının yeni mesai saatleri belirlendi
-
GÜNDEM3 sene önce
BM Özel Raportörü Callamard’a göre CIA’nın Kaşıkçı cinayeti değerlendirmesi açıklanmalı
-
GÜNDEM3 sene önce
Dilan Polat kimdir? Dilan Polat annesi ve babası itirafları olay oldu
-
EKONOMİ3 sene önce
İlk yedi ayda 440 bin 103 adet otomobil üretildi
Yorum göndermek için giriş yapmış olmanız gerekir Giriş