ÇİN
Hong Kong yönetiminden ABD Dışişleri Bakanlığının ‘iltica listesine’ tepki

South China Morning Post gazetesinde yer alan habere göre, Hong Kong yönetimi, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, ABD Dışişleri Bakanlığının kararının Çin’in iç işleri müdahale olduğunu savundu.
Hong Kong’da “hukukun üstünlüğünün” egemen olduğunun vurgulandığı açıklamada, “Hong Kong vatandaşlarının hakları, (bölgenin anayasası niteliğindeki) Temel Yasa ve diğer kanunlarla korunmaktadır. Hong Kong’da ‘haksız yargılanan mülteciler’ yoktur. Hong Kong’un işleri, Çin‘in iç işleridir. Karara karşı çıkıyor ve ABD’yi başka ülkelerin iç işlerine müdahale etmemeye çağırıyoruz.” ifadeleri yer aldı.
ABD Dışişleri Bakanlığı, önceki gün yaptığı açıklamada Hong Kong’u ilk kez “iltica başvurularında öncelik verilecek ülkeler” listesine aldığını bildirmişti. Açıklamada, “iltica başvurlarında, dini nedenlerle baskı gören kişiler, ABD’ye yardım ettiği için hayati tehlike yaşayan Iraklılar ile El Salvador, Guatemala, Honduras, Küba, Venezuela ve Hong Kong vatandaşlarına öncelik verileceği” ifade edilmişti.
Çin’de 30 Haziran’da kabul edilen, Hong Kong Meclisi’nin onayıyla bölgede yürürlüğe giren yeni Ulusal Güvenlik Yasası, “tek ülke, iki sistem” ilkesi uyarınca yurttaşların düşünce ve ifade özgürlüğü bakımından Çin ana karasından daha ileri hukuki güvencelere sahip olduğu Hong Kong’da tepkilere yol açmıştı.
Çin merkezi hükümetini yıkma, isyana teşvik, vatana ihanet, terör ile ulusal güvenliği tehlikeye atan fiil ve etkinliklerin yasaklayan yasa, Pekin yönetiminin Hong Kong’un özerk yapısına müdahalelerine olanak tanıyacağı, Çin yönetiminin eleştirilmesini, demokrasi ve bağımsızlık yanlısı fikirleri suç haline getireceği gerekçesiyle eleştirilmişti.
Hong Kong’un statüsü
Hong Kong, 1898’de imzalanan “kira sözleşmesi” ile uzun yıllar İngiltere hakimiyetinde kaldıktan sonra 1997’de Çin’e devredilmişti.
İmzalanan ortak deklarasyon çerçevesinde Hong Kong’a 2047’ye kadar basın, ifade, toplanma, inanç ve serbest akademik çalışma gibi özgürlükleri ile bağımsız idari ve hukuki yapısını koruma hakkı tanınmıştı.
Hong Kong, Çin’e bağlı olmasına rağmen kendine ait para birimi, dil, hukuk sistemi ve kimlik kullanıyor. Özerk yapılı bölgenin sadece savunma ve dış politika gibi konularda Pekin’e bağlı olduğu bu yönetim modeli, “bir ülke, iki sistem” olarak adlandırılıyor.
BİLİM TEKNOLOJİ
Çin’den Alibaba’ya rekabet soruşturması

Çin Devlet Piyasa Düzenleme İdaresi (SAMR) Alibaba Group aleyhinde rekabet soruşturması başlatıldığını ve önümüzdeki günlerde Alibaba’nın iştiraki Ant Group ‘u toplantıya çağrılacağını açıkladı. Bu adım Jack Ma’nın e-ticaret ve finans teknolojisi
imparatorluğuna yönelik yeni bir darbe oldu.
SAMR bu soruşturmanın uygulamaya yönelik olarak başlatıldığını bildirdi. Çin’in hızla büyüyen internet alanındaki rekabet karşıtı davranışına yönelik artan baskının bir parçası olan soruşturma Alibaba’yı kuran ve Çin’in en ünlü girişimcisi olan 56 yaşındaki eski öğretmen Ma’nın önünde bir engel oluşturuyor.
Çin geçen ay Ant’ın hisselerin Shanghai ve Hong Kong borsalarında işlem görmeye başlamasından sadece iki gün önce, dünyanın en büyüğü olma yolunda ilerleyen 37 milyar dolarlık halka arzını askıya almıştı.
Alibaba hisseleri Hong Kong borsasında yaklaşık yüzde 9 geriledi.
ÇİN
Hindistan, Çin sınırına daha fazla asker konuşlandırdı

South China Morning Post’un haberine göre, Hindistan Cumhurbaşkanı Kovind, ülkenin egemenliğini korumak amacıyla “Fiili Kontrol Hattı” sınır bölgesine daha fazla asker konuşlandırıldığını bildirdi.
Parlamentoda konuşan Kovind, Hindistan’ın Fiili Kontrol hattı üzerindeki egemenliğini korumak için ek askeri güç gönderildiğini belirterek, “Hükümetim, tamamen milletin çıkarlarını korumaya bağlı ve ihtiyatlı.” ifadelerini kullandı.
Hindistan Dışişleri Bakanı Subrahmanyam Jaishankar, 28 Ocak’ta yaptığı konuşmada, sınırda asker yığmak ve altyapı inşa etmekle suçladığı Çin’le ilişkilerini geçen yıl ölümcül bir çatışmanın “derinden bozduğunu” açıklamıştı.
Çin-Hindistan sınır anlaşmazlığı
İki ülke arasındaki Himalaya Dağları’nın çevrelediği belirsiz sınır hattı Çin ile Hindistan arasında egemenlik tartışmalarına neden oluyor. Akarsuların, göllerin, buzulların ve karlı zirvelerin bulunduğu 3 bin 500 kilometrelik sınır, tarafları sık sık karşı karşıya getiriyor.
Pekin yönetimi, “Güney Tibet” olarak adlandırdığı Hindistan’ın Arunaçal Pradeş eyaletindeki 90 bin kilometrekarelik toprakta hak iddia ederken, Yeni Delhi ise Aksay Çin platolarını kapsayan 38 bin kilometrekarelik alanın Çin tarafından işgal edildiğini savunuyor.
Taraflar, uzun yıllardır süregelen görüşmelere rağmen egemenlik ihtilaflarını çözemezken, iki ülke arasındaki gerilim, 2017’de Çin’in bölgedeki sınır yolunu tartışmalı bir platoya uzatmaya çalışması üzerine artmıştı.
ÇİN
Kovid-19’un kökenlerini araştıracak DSÖ ekibi, Vuhan’da hastane, laboratuvar ve pazar yerlerini ziyaret edecek

KORONAVİRÜS HABERLERİ
Cenevre merkezli DSÖ’nün Twitter’dan yaptığı açıklamada, heyetin karantina altında olduğu 14 gün içinde Çinli bilim insanlarıyla çevrim içi toplantılar yaptığı aktarıldı. Çinli bilim insanlarının virüse ilişkin güncel bilgileri ve tecrübelerini heyetle paylaştığı, heyetin de virüse ilişkin bazı temel veriler için talepte bulunduğu belirtildi.
Heyetin, virüsün kökenini anlamak için yapılacak araştırmalarda bilimsel tüm hipotezleri masaya yatıracağı vurgulanarak heyet ile Çinli bilim insanlarının ilk yüze görüşmesinin yarın gerçekleşeceği bilgisi paylaşıldı. Görüşmenin ardından heyetin Vuhan içinde ve çevresinde saha ziyaretlerine başlayacağı belirtilerek “Heyet hastaneleri, laboratuvarları ve pazar yerlerini ziyaret etmeyi planlıyor. Saha ziyaretleri Vuhan Viroloji Enstitüsü, Huanan pazarı, Vuhan CDC laboratuvarını içerecek.” ifadesi kullanıldı.
Heyetin, virüs ortaya yeni çıktığında hastalara müdahalede bulunan sağlıkçılar ile Kovid-19’a yakalanan ilk hastalarla görüşeceği de kaydedildi.
Çin’e gelmelerinin ardından 14 günlük karantinaya alınan ekip, öğleden sonra Vuhan’daki otellerinden dışarı çıkıp bir otobüse binerken görülmüştü.
ABD, Avustralya, Almanya, Japonya, İngiltere, Rusya, Hollanda, Katar ve Vietnam’dan uzman ve araştırmacılardan oluşan heyetin, 14 günlük karantina sürecinde Çinli yetkililerle çevrim içi toplantılar yapacağı açıklanmıştı.
DSÖ heyeti, ocak ayı başında Çin’e gitmiş ancak Pekin yönetiminin geçerli vizeler alınmadığı uyarısını yapmasının ardından geri dönmek zorunda kalmıştı.
Kovid-19 ilk kez Vuhan’daki gıda pazarında görülmüştü
Dünya, Kovid-19 salgınından ilk kez, Çin’in, 31 Aralık 2019’da Hubey eyaletine bağlı Vuhan kentinde “kaynağı bilinmeyen gizemli solunum yolu hastalığı”nın ortaya çıktığını DSÖ’ye bildirmesiyle haberdar olmuştu. Hastalık, ilk kez Vuhan kentindeki deniz ürünleri gıda pazarını ziyaret eden kişilerde görülmüş, sebebi anlaşılamayan “solunum rahatsızlığı” şikayetiyle 17 Kasım’da ilk hasta hastaneye başvurmuştu.
Akciğer iltihaplanmasına yol açan hastalığa yarasalarda bulunan bir beta koronavirüsün mutasyona uğramış hali olduğu tahmin edilen, daha önce bilinmeyen türdeki bir koronavirüsün sebep olduğu anlaşılmıştı.
Çin, soruşturma çağrılarını geri çevirmişti
Çin, daha önce, ABD yönetiminin virüsün kökenine dair soruşturma başlatılmasına dair talebini reddetmiş, Avustralya hükümetinin Nisan 2020’de DSÖ’ye uluslararası soruşturma çağrısı yapması üzerine bu ülkeye de ihracat kısıtlamaları getirmişti.
-
futbol2 sene önce
Ampute Futbol Milli Takımı Ankara’da kampa girdi
-
GÜNDEM3 sene önce
Dilan Polat kimdir eşi Engin Polat yaşı kaç mesleği nedir?
-
GÜNDEM3 sene önce
Merdan Yanardağ kimdir, aslen nereli eşi Nermin Sağtekin ve çocukları
-
SON DAKİKA2 sene önce
İstanbul’da kamu kurumlarının yeni mesai saatleri belirlendi
-
SON DAKİKA3 sene önce
UMAD Yönetim Kurulu Başkanı Ekinci: Yüce Allah, fethin sembolü olan bu mabede sahip çıkma azmimizi daim eylesin
-
GÜNDEM3 sene önce
Dilan Polat kimdir? Dilan Polat annesi ve babası itirafları olay oldu
-
GÜNDEM2 sene önce
BM Özel Raportörü Callamard’a göre CIA’nın Kaşıkçı cinayeti değerlendirmesi açıklanmalı
-
EKONOMİ3 sene önce
İlk yedi ayda 440 bin 103 adet otomobil üretildi
Yorum göndermek için giriş yapmış olmanız gerekir Giriş