EKONOMİ
OECD, Türkiye ekonomisine ilişkin 2020 tahminini yukarı yönlü revize etti

Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD), Türkiye ekonomisine ilişkin 2020 daralma beklentisini yüzde 1,3’ten yüzde 0,2’ye revize etti.
OECD’nin Türkiye hakkında her iki yılda bir hazırlanan “Ekonomik İnceleme Raporu” yayınlandı.
Türkiye’de yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınının ilk dalgasının ardından yaşanan toparlanmanın güçlü olduğuna ancak ekonominin ters rüzgarlarla karşı karşıya olduğuna işaret edilen raporda, salgının ekonomik faaliyet üzerindeki etkisinin bölgedeki diğer ülkelere göre daha sonra ortaya çıktığı ancak keskin olduğu aktarıldı.
Sağlık altyapısına övgü
Raporda, Türkiye’nin güçlü sağlık altyapısı ve hedefli kısıtlamalar sayesinde Kovid-19 salgınının ilk dalgasında vaka sayılarını etkili bir şekilde kontrol altına almayı başardığı kaydedildi.
Yetkililerin kurumsal likiditeyi, istihdamı ve hane halklarının gelirlerini korumak için bol miktarda mali destek sağladığının hatırlatıldığı raporda, mali politikaların büyük bir kredi genişlemesini teşvik ettiği ifade edildi.
Raporda, Türkiye’nin nispeten mütevazi sosyal güvenlik ağları ve artan kurumsal borçları göz önüne alındığında, Kovid-19 krizinden tam bir toparlanmanın sağlanmasının zaman alacağının beklendiği belirtildi.
Türkiye’nin Kovid-19 krizine sağlam kamu maliyesiyle girdiğine işaret edilen raporda, salgının para politikası zorluklarını artırdığı aktarıldı. Raporda, “Ekonominin girişimci gücü, zorlu makro ekonomik koşullar ve bölgesel jeopolitik gerilimler altında bile dikkati çekicidir.” değerlendirmesinde bulunuldu.
Salgının üretken sektörlerdeki finansal baskıları artırdığının altı çizilen raporda, Türk firmalarının ileri dijital teknolojileri benimsemede geride kaldığı uyarısında da bulunuldu.
Büyüme tahmini, 2021 için aşağı, 2022 için yukarı yönlü revize edildi
Raporda, Türk ekonomisine ilişkin beklentilere de yer verildi.
Buna göre, Türkiye ekonomisinin 2020’de yüzde 0,2 küçüleceği, 2021’de yüzde 2,6 ve 2022’de ise yüzde 3,5 büyüyeceği öngörüldü.
OECD, 1 Aralık’ta yayımlanan Geçici Dönem Ekonomik Görünüm Raporu’nda, Türk ekonomisinin 2020’de yüzde 1,3 daralacağını, 2021’de yüzde 2,9 ve 2022’de 3,2 büyüyeceği tahmininde bulunmuştu. Ülkedeki ortalama enflasyonun 2021’de yüzde 12 ve 2022’de ise yüzde 10 olacağı tahmin edildi.
Türkiye’deki işsizlik oranının da 2020’de yüzde 13,2, 2021’de yüzde 13,7 ve 2022’de yüzde 14,5 olacağı öngörüldü.
EKONOMİ
ABD’de işsizlik maaşı müracaatları arttı
ABD Çalışma Bakanlığı, ABD’de işsizlik maaşı müracaatlarını açıkladı. Bakanlığın datalarına nazaran geçen hafta 200 bin ile beklentilerin üzerine …

ABD Çalışma Bakanlığı, ABD’de işsizlik maaşı müracaatlarını açıkladı. Bakanlığın datalarına nazaran geçen hafta 200 bin ile beklentilerin üzerine çıktı.
ABD Çalışma Bakanlığı’nın açıklamış olduğu mevsim tesirinden arındırılmış datalara 23 Nisan’da nihayetlenen hafta için 180 bin olarak açıklanan müracaat sayısı 181 bin olarak revize edildi.
Reuters anketine katılan ekonomistler işsizlik maaşı müracaatlarının 182 bin düzeyinde olacağını kestirim ediyorlardı. Amerika istihdam piyasası trendlerine yönelik daha uygun bir gösterge olduğu düşünülen Amerika işsizlik maaş müracaatlarının dört haftalık ortalaması 188 bin düzeyine yükseldi.
ABD’de işsizlik maaşından yararlanan 1,384 milyon birey ver
ABD’de işsizlik maaşından yararlanan toplam birey sayısı ise 23 Nisan’da sonlanmış haftada 1 milyon 384 bin düzeyine geriledi.
EKONOMİ
OPEC+ kümesi 432 bin varil üretim artışına gidecek
Bugün gerçekleşen OPEC+ toplantısında jeopolitik faktörler ve geçindiren salgına ilişik hususların tesirlerinin etkilediği bir gündem takip …

Bugün gerçekleşen OPEC+ toplantısında jeopolitik faktörler ve geçindiren salgına ilişik hususların tesirlerinin etkilediği bir gündem takip edildi.
Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) ve OPEC dışı kimi müstahsil ülkelerden oluşan OPEC+ kümesi, haziranda günlük averaj 432 bin varil üretim artışına gidecek.
28. Bakanlar toplantısı sona erdi
Suudi Arabistan liderliğindeki 13 üyeli OPEC ile Rusya önderliğindeki OPEC dışı petrol üreticisi 10 ülkenin güç ve petrol bakanlarının, piyasa şartlarını pahalandırmak ve haziran ayı prestijiyle uygulanacak üretim ölçüsünü görüşmek suretiyle çevrim içi düzenledikleri 28. Bakanlar Toplantısı sona erdi.
İstikrarlı bir piyasa
AA’nın haberine nazaran, OPEC’ten yapılan açıklamada, mevcut petrol piyasası temelleri ve görünümünün istikrarlı bir piyasaya işaret ettiği belirtildi.
OPEC+ kümesi üretim kesintisi mutabakatı
Koronavirüs salgınına paralel istek düşüşü sebebiyle Nisan 2020’de günlük ham petrol üretiminde yaklaşık 10 milyon varillik kesintiye giden Küme, talebin toparlanma sürecine girmesiyle üretim kesintilerini Nisan 2021’den bu yana muayyen aralıklarla hafifletmeye başladı.
Petrol üretimini kademeli olarak her ay 400 bin varil arttı
OPEC+ kümesi, 19. Bakanlar Toplantısı’nda almış olduğu karar doğrultusunda ağustostan bu yana günlük ham petrol üretimini kademeli olarak her ay averaj 400 bin varil artırıyor.
OPEC+ kümesinin bir sonraki toplantısı 2 Haziran’da yapılacak.
EKONOMİ
Yenilenen Diyarbakır-Batman seferleri yarın başlıyor
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, Diyarbakır ile Batman içinde hizmet veren bölgesel tren setlerinin yenilendiğini açıkladı …

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, Diyarbakır ile Batman içinde hizmet veren bölgesel tren setlerinin yenilendiğini açıkladı.
“240 koltuk kapasitesiyle, günlük karşılıklı 4 seferle hizmet veriyor”
Bakan Karaismailoğlu, yaptığı yazılı açıklamada, TCDD nakliyecilik AŞ tarafınca işletilen Diyarbakır-Batman yöresel Treni’nin 4 kompartıman vagonuyla ve 240 koltuk kapasitesiyle, günlük karşılıklı 4 seferle bölge halkına hizmet verdiğini belirtti.
Trenin konforu artırıldı
Bölgesel trenlerdeki konforun daha fazla artırılması hedefiyle 4 vagonlu 262 kapasiteye haiz DMU setinin yarın hizmete alınacağını söz eden Karaismailoğlu, şunları kaydetti:
“Daha birincinin kullanılan vagonlara oranla daha konforlu olan DMU setler, engelli yurttaşlarımız için de kolay kolay erişilebilir halde tasarlandı. Engelliler için 2 tane engelli sandalyesi kısmı, engelli tuvalet, klima, pratik koltuklar seyahati daha eğlenceli hale getirecek. Diyarbakır-Batman yöresel Treni, Batman’dan saat 05.30 ve saat 15.00’te, Diyarbakır’dan ise saat 09.00 ve saat 17.30’da hareket edecek.”
Treni yılın birinci çeyreğinde 44 bin yolcu tercih etti
Karaismailoğlu, 92 kilometrelik uzaklıkta hizmet veren Diyarbakır-Batman yöresel Treni’nin eğitim, iş gezisi ya da tatil hedefli seyahat yapanlarca tercih edildiğine işaret ederek kelam konusu trenin 2019’da 225 bin, 2020’de 45 bin, 2021’de 79 bin, 2022’nin birinci çeyreğinde ise 44 bin yolcuya mesken sahipliği yaptığını bildirdi.
-
futbol1 sene önce
Ampute Futbol Milli Takımı Ankara’da kampa girdi
-
Fashion5 sene önce
These ’90s fashion trends are making a comeback in 2017
-
Entertainment5 sene önce
The final 6 ‘Game of Thrones’ episodes might feel like a full season
-
GÜNDEM2 sene önce
Dilan Polat kimdir eşi Engin Polat yaşı kaç mesleği nedir?
-
SON DAKİKA10 ay önce
BMMYK, Afganistan’dan her hafta 20 ila 30 bin kişinin yasa dışı yollardan ayrıldığını tahmin ediyor
-
ANALİZ2 sene önce
Said Ercan: Sosyal Medyada Çocuklarımızı Hedef Alan Büyük Tehlike !
-
Fashion5 sene önce
According to Dior Couture, this taboo fashion accessory is back
-
ANALİZ2 sene önce
Davutoğlu ‘nun ‘SERTLEŞME’ Sorunu!
Yorum göndermek için giriş yapmış olmanız gerekir Giriş