EKONOMİ
Sigortacılık ve mesafeli sigorta sözleşmelerine yönelik yönetmelik yürürlüğe girdi

Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun, Sigortacılık Kapsamında Değerlendirilecek Faaliyetler ve Mesafeli Akdedilen Sigorta Sözleşmeleri Hakkında Yönetmelik’i, Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.
Sigortacılık Kanunu’na atıfta bulunan yönetmelik, sigortacılık faaliyeti ile bu kapsama girmeyen işlerin sınırlarının tespiti, tüketici lehine yapılan sigorta sözleşmeleri, tarafların karşı karşıya gelmeden akdettikleri sigorta sözleşmeleri ile mal ve hizmet satışıyla bağlantılı sunulan sigortalara ilişkin usul ve esasları belirliyor.
Yönetmeliğe göre, sigorta şirketleri, sigortacılık işlemleri ve bunlarla doğrudan bağlantısı bulunan işler dışında başka işle ilgilenemeyecek. Sigorta şirketleri ile sigorta teminatı veren emeklilik şirketleri, reasürans sözleşmeleri hariç risk taşıma ve riziko gerçekleştiğinde tazminat ödeme borcunu başkasına devredemeyecek.
Bedeni veya fikri insan emeği olan ve belli bir ücret karşılığında iş görmeyi amaçlayan sözleşmeler, sigorta sözleşmesi ve bu kapsamda yapılan faaliyetler, sigortacılık faaliyetinden sayılmayacak. Öte yandan ihtiyari garanti kapsamında verilen taahhütler bir bedel karşılığında yapılsa bile sigorta sözleşmesi olarak kabul edilmeyecek.
Türk Ticaret Kanunu kapsamında teminat verilmesine yönelik faaliyetler, “sigortacılık faaliyeti” olarak kabul edilecek.
Tüketici lehine yapılan sigorta sözleşmeleri
Yönetmelik ile belli bir sözleşme ilişkisine bağlı olarak tüketici lehine yapılan sigorta sözleşmelerinde sigorta ettiren, hiçbir şekilde tüketiciye sigorta teminatının kendisi tarafından verildiğini gösteren veya bu izlenimi yaratan davranışlarda bulunamayacak. Tüketiciyle yaptığı sözleşmede de bu yönde ifadelere yer veremeyecek.
Belli bir sözleşme ilişkisine bağlı olarak tüketici lehine yapılan sigorta sözleşmelerinde, sigorta ettiren, yaptığı sözleşme karşılığında sigorta şirketinden ya da sigorta teminatı veren emeklilik şirketinden ücret, komisyon veya benzeri menfaat temin edemeyecek. Ayrıca, bu şirketler ile arasındaki herhangi bir hukuki ilişki nedeniyle, sigorta şirketine ya da sigorta teminatı veren emeklilik şirketine prim geliri sağlamak amacıyla tüketici lehine sigorta sözleşmesi akdedilemeyecek.
Sigorta sözleşmelerinin bir hizmet paketi içerisinde sigortalıya hediye edilmesi halinde ise söz konusu sigorta ürününün prim tutarı herhangi bir ad altında doğrudan ya da dolaylı olarak tüketiciden tahsil edilemeyecek.
Bu primin herhangi bir ad altında tahsil edilmesi yetkisiz aracılık faaliyeti olarak kabul edilecek.
Mesafeli akdedilen sigorta sözleşmeleri
Uzaktan iletişim aracı vasıtasıyla mesafeli sigorta sözleşmesi akdeden ya da akdedilmesine aracılık eden yetkili kuruluşların, gerekli ve yeterli organizasyon ile teknik alt yapıya sahip bulunması zorunlu olacak.
Mesafeli akdedilen sigorta sözleşmelerinde de poliçe verme yükümlülüğü devam edecek. Bu kapsamda kalıcı veri saklayıcısı aracılığıyla poliçe verilebilecek.
Yetkili kuruluşların kendi elektronik ticaret ortamları hariç, mal ve hizmet pazarlaması veya satışı yapılan elektronik ticaret ortamlarında, sigorta şirketi ile sigorta teminatı veren emeklilik şirketlerinin ürün ve faaliyetleri satışa sunulamayacak. Bununla birlikte, yetkili kuruluşlar bu alanlara reklam ve ilan verebilecek.
Sigortalının uzaktan iletişim aracını bizzat kullanarak mesafeli sigorta sözleşmesi akdetmesi gerekecek. Yetkili kuruluş haricindeki gerçek ve tüzel kişilere ait işyerlerinde, teknik personel olmayan kişilerce uzaktan iletişim aracı kullanılarak sigorta sözleşmesi akdedilmesine aracılık edilemeyecek.
Bu hükme aykırı davranılması ise yetkisiz aracılık faaliyeti olarak kabul edilip cezai yaptırıma tabi tutulacak.
Mal ve hizmet satışı ile bağlantılı olarak sunulan sigortalar
Yönetmelik kapsamında bilgisayar, tablet, cep telefonu ve beyaz eşya gibi cihazların satışına bağlı olarak elektronik cihaz, makine kırılması ve hırsızlık sigortası belli şartlarda sunulabilecek.
Söz konusu sigortaların sunulması için, sigortanın satılan mal veya hizmetin tamamlayıcısı olması ve cihazlarla birlikte veya satıştan sonra aynı cihazla bağlantılı olarak alınması gerekecek.
Sigortaya ilişkin yıllık primin, 3 bin liranın Tüketici Fiyat Endeksinin her yıl sonunda bir önceki yılın aralık ayına göre değişimi dikkate alınarak arttırılması ile hesaplanacak tutarı geçmemesi ve uzatılmış garanti teminatı verilen sigortalar hariç teminat süresinin azami 2 yıl olması durumlarında da bu sigortalar sunulabilecek.
Seyahat bileti alım işlemlerinde bilet satışıyla birlikte veya satıştan sonra aynı biletle bağlantılı olmak kaydıyla seyahatle ilgili risklere ilişkin sigorta, yolcu taşımacılığı hizmeti sunanların kendi internet sayfası ya da mobil uygulaması üzerinden sunulabilecek.
Sigorta teminatının, sigorta şirketi veya sigorta teminatı veren emeklilik şirketleri haricindekiler tarafından verildiğini gösteren veya bu izlenimi yaratan davranışlarda bulunulamayacak. Sigorta sözleşmesinin yapılmasına dayanak teşkil eden sözleşmede bu yönde ifadelere yer verilemeyecek.
Sigortanın mağazada sunulması halinde, müşteri tarafından görülebilecek yerlere konulacak görsellerle, elektronik ticaret ortamında sunulması halinde ise müşterinin erişebileceği bağlantı üzerinden; “Sigorta teminatının hangi sigorta şirketi ya da sigorta teminatı veren emeklilik şirketi tarafından verildiği”, “Sigortanın konusu ve kapsamı ile rizikonun gerçekleşmesi halinde sigorta tazminatının, riski üstlenen sigorta şirketi ya da sigorta teminatı veren emeklilik şirketi tarafından sigortacılık mevzuatı uyarınca ödeneceği”, “Sunulan sigortaya ilişkin ilave bilgilere nereden ulaşılacağı” hakkında açıklamalara yer verilecek.
Öte yandan mal ve hizmet satışıyla bağlantılı sigorta sunanlara ödenecek hizmet bedeli primle bağlantılı olamayacak.
Bu arada ilgili yönetmeliğin yürürlüğe girmesi ile “Sigortacılık Kapsamında Değerlendirilecek Faaliyetlere, Tüketici Lehine Yapılan Sigorta Sözleşmeleri ile Mesafeli Akdedilen Sigorta Sözleşmelerine İlişkin Yönetmelik” de yürürlükten kaldırıldı. Yürürlükten kaldırılan yönetmelik kapsamında yürütülen iş süreçleri, 1 Eylül 2021’e kadar yeni yönetmelikle uyumlu hale getirilecek.
EKONOMİ
ABD’de işsizlik maaşı müracaatları arttı
ABD Çalışma Bakanlığı, ABD’de işsizlik maaşı müracaatlarını açıkladı. Bakanlığın datalarına nazaran geçen hafta 200 bin ile beklentilerin üzerine …

ABD Çalışma Bakanlığı, ABD’de işsizlik maaşı müracaatlarını açıkladı. Bakanlığın datalarına nazaran geçen hafta 200 bin ile beklentilerin üzerine çıktı.
ABD Çalışma Bakanlığı’nın açıklamış olduğu mevsim tesirinden arındırılmış datalara 23 Nisan’da nihayetlenen hafta için 180 bin olarak açıklanan müracaat sayısı 181 bin olarak revize edildi.
Reuters anketine katılan ekonomistler işsizlik maaşı müracaatlarının 182 bin düzeyinde olacağını kestirim ediyorlardı. Amerika istihdam piyasası trendlerine yönelik daha uygun bir gösterge olduğu düşünülen Amerika işsizlik maaş müracaatlarının dört haftalık ortalaması 188 bin düzeyine yükseldi.
ABD’de işsizlik maaşından yararlanan 1,384 milyon birey ver
ABD’de işsizlik maaşından yararlanan toplam birey sayısı ise 23 Nisan’da sonlanmış haftada 1 milyon 384 bin düzeyine geriledi.
EKONOMİ
OPEC+ kümesi 432 bin varil üretim artışına gidecek
Bugün gerçekleşen OPEC+ toplantısında jeopolitik faktörler ve geçindiren salgına ilişik hususların tesirlerinin etkilediği bir gündem takip …

Bugün gerçekleşen OPEC+ toplantısında jeopolitik faktörler ve geçindiren salgına ilişik hususların tesirlerinin etkilediği bir gündem takip edildi.
Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) ve OPEC dışı kimi müstahsil ülkelerden oluşan OPEC+ kümesi, haziranda günlük averaj 432 bin varil üretim artışına gidecek.
28. Bakanlar toplantısı sona erdi
Suudi Arabistan liderliğindeki 13 üyeli OPEC ile Rusya önderliğindeki OPEC dışı petrol üreticisi 10 ülkenin güç ve petrol bakanlarının, piyasa şartlarını pahalandırmak ve haziran ayı prestijiyle uygulanacak üretim ölçüsünü görüşmek suretiyle çevrim içi düzenledikleri 28. Bakanlar Toplantısı sona erdi.
İstikrarlı bir piyasa
AA’nın haberine nazaran, OPEC’ten yapılan açıklamada, mevcut petrol piyasası temelleri ve görünümünün istikrarlı bir piyasaya işaret ettiği belirtildi.
OPEC+ kümesi üretim kesintisi mutabakatı
Koronavirüs salgınına paralel istek düşüşü sebebiyle Nisan 2020’de günlük ham petrol üretiminde yaklaşık 10 milyon varillik kesintiye giden Küme, talebin toparlanma sürecine girmesiyle üretim kesintilerini Nisan 2021’den bu yana muayyen aralıklarla hafifletmeye başladı.
Petrol üretimini kademeli olarak her ay 400 bin varil arttı
OPEC+ kümesi, 19. Bakanlar Toplantısı’nda almış olduğu karar doğrultusunda ağustostan bu yana günlük ham petrol üretimini kademeli olarak her ay averaj 400 bin varil artırıyor.
OPEC+ kümesinin bir sonraki toplantısı 2 Haziran’da yapılacak.
EKONOMİ
Yenilenen Diyarbakır-Batman seferleri yarın başlıyor
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, Diyarbakır ile Batman içinde hizmet veren bölgesel tren setlerinin yenilendiğini açıkladı …

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, Diyarbakır ile Batman içinde hizmet veren bölgesel tren setlerinin yenilendiğini açıkladı.
“240 koltuk kapasitesiyle, günlük karşılıklı 4 seferle hizmet veriyor”
Bakan Karaismailoğlu, yaptığı yazılı açıklamada, TCDD nakliyecilik AŞ tarafınca işletilen Diyarbakır-Batman yöresel Treni’nin 4 kompartıman vagonuyla ve 240 koltuk kapasitesiyle, günlük karşılıklı 4 seferle bölge halkına hizmet verdiğini belirtti.
Trenin konforu artırıldı
Bölgesel trenlerdeki konforun daha fazla artırılması hedefiyle 4 vagonlu 262 kapasiteye haiz DMU setinin yarın hizmete alınacağını söz eden Karaismailoğlu, şunları kaydetti:
“Daha birincinin kullanılan vagonlara oranla daha konforlu olan DMU setler, engelli yurttaşlarımız için de kolay kolay erişilebilir halde tasarlandı. Engelliler için 2 tane engelli sandalyesi kısmı, engelli tuvalet, klima, pratik koltuklar seyahati daha eğlenceli hale getirecek. Diyarbakır-Batman yöresel Treni, Batman’dan saat 05.30 ve saat 15.00’te, Diyarbakır’dan ise saat 09.00 ve saat 17.30’da hareket edecek.”
Treni yılın birinci çeyreğinde 44 bin yolcu tercih etti
Karaismailoğlu, 92 kilometrelik uzaklıkta hizmet veren Diyarbakır-Batman yöresel Treni’nin eğitim, iş gezisi ya da tatil hedefli seyahat yapanlarca tercih edildiğine işaret ederek kelam konusu trenin 2019’da 225 bin, 2020’de 45 bin, 2021’de 79 bin, 2022’nin birinci çeyreğinde ise 44 bin yolcuya mesken sahipliği yaptığını bildirdi.
-
futbol2 sene önce
Ampute Futbol Milli Takımı Ankara’da kampa girdi
-
SON DAKİKA2 sene önce
İstanbul’da kamu kurumlarının yeni mesai saatleri belirlendi
-
GÜNDEM3 sene önce
Dilan Polat kimdir eşi Engin Polat yaşı kaç mesleği nedir?
-
GÜNDEM3 sene önce
Merdan Yanardağ kimdir, aslen nereli eşi Nermin Sağtekin ve çocukları
-
SON DAKİKA3 sene önce
UMAD Yönetim Kurulu Başkanı Ekinci: Yüce Allah, fethin sembolü olan bu mabede sahip çıkma azmimizi daim eylesin
-
GÜNDEM3 sene önce
Dilan Polat kimdir? Dilan Polat annesi ve babası itirafları olay oldu
-
GÜNDEM2 sene önce
BM Özel Raportörü Callamard’a göre CIA’nın Kaşıkçı cinayeti değerlendirmesi açıklanmalı
-
KÜLTÜR SANAT3 sene önce
Mehmet Akif Filiz kimdir Merve Aydın’ın kocası ne iş yapıyor?
Yorum göndermek için giriş yapmış olmanız gerekir Giriş