Bize ile Bağlan

KÜLTÜR SANAT

Sinema Konuşmaları’nda ‘TRT Ortak Yapımları’ ele alındı

Yayınlanan

aktif

Sinema Konuşmaları'nda 'TRT Ortak Yapımları' ele alındı

İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) tarafından İstanbul Film Festivali kapsamında düzenlenen “Köprüde Buluşmalar” bünyesindeki “Sinema Konuşmaları” programı devam ediyor.

Programda bu yıl, dijital platformlar, dizi ve film yapım hikayeleri, post-prodüksiyon ve güçlü kadın karakter yazımı gibi sektörün farklı konuları ele alınıyor.

İKSV YouTube sayfasından canlı olarak çevrim içi gerçekleştirilen “TRT Ortak Yapımları” başlıklı söyleşide, TRT’nin bağımsız sinemacılara sağladığı ortak yapım olanakları konuşuldu.

TRT’den destek alarak uluslararası yapımlara imza atmış yönetmen ve yapımcıların deneyimlerini paylaştığı söyleşiyi, yapımcı Armağan Lale yönetti.

Etkinliğe, TRT Sinema Müdürü Faruk Güven’in yanı sıra yönetmen Maryna Gorbach, yönetmen ve yapımcı Mehmet Bahadır Er ve yapımcı Zeynep Koray konuşmacı olarak katıldı.

“Yeni türlerin oluşması lazım”

Faruk Güven, daha önce yapımlar için dosya üzerinden gelen başvuruları değerlendirip, ortak yapımcı olmaya karar verdiklerini, 2019’dan itibaren ise “12 Punto- TRT Senaryo Günleri” etkinliğini başlattıklarını söyledi.

Projeleri artık “12 Punto” üzerinden sistematik bir şekilde aldıklarını aktaran Güven, Türkiye’deki sinemacılardan oluşan ön jürinin projeleri değerlendirmesinin sonucunda kabul edilen projelere ortak yapımcı olduklarını anlattı.

Güven, kurum olarak ayrıca gişe filmleri de yapmaya başladıklarını belirterek, “Şu anda yürüttüğümüz ‘İyi ki Varsın Eren’ diye bir proje var. Şehit Eren Bülbül’ün hayatını anlatan bir sinema filmi. Tam anlamıyla bir gişe filmi olacak bu. Senede böyle iki, üç tane gişe filmi yapacağız büyük çapta. Onun haricinde de animasyon ortak yapımlarımız var.” dedi.

Amaçlarının projeleri 12 Punto öncesinde ve sonrasında daha da geliştirerek, ilerlemek olduğunu vurgulayan Güven, “Biz destek olduğumuz projelerin hemen çekilmesini istemiyoruz aslında. Bizden senaryo danışmanlığı, sunum danışmanlığı alıyorlar, senaryoları daha da revize edip, daha iyi yerlere getirebilsinler diye. Sunum danışmanlığı alıyorlar, çünkü bu projeler uluslararası marketlerde sunumlar yapacak, bir sürü dolaşımı olacak. Gerçekten de bu (desteklerin sonucu) çok verimli geçiyor.” ifadelerini kullandı.

Başvuran filmlerin çeşitliliğinin artması gerektiğinin altını çizen Güven, şu değerlendirmede bulundu:

“Bizim 12 Punto olarak başvurularda bir tür kısıtlamamız yok. Dolayısıyla herhangi bir türde başvurabiliyorlar. Ama daha çok taşra hikayesi, annesinin veya babasının ölümü üzerine şehirden köye dönüp bir hesaplaşma içerisine giren konular çok fazla geliyor. Artık hem sektör hem biz hem de jüriler gerçekten festivallerde artık bir noktaya geldi. Bu tarz başvurular hala geliyor. Artık biraz azalması, onun yerine yeni türlerin oluşması lazım. Distopya gibi mesela. Ufak ufak bu tarz işler gelmeye başladı. Bu sevindirici bir şey. Birazcık çeşitlendirilmesi gerekiyor.”

“Ortak iş yapma kültürü de gelişiyor”

Mehmet Bahadır Er de TRT desteği alan “Omar ve Biz” projesini yazdığı zaman henüz 12 Punto’nun olmadığına işaret ederek, “Bizim proje olduğunda daha televizyon filmleri konsepti vardı. Ben oradan başvurmuştum. Sonra ilk turunda olmadı. Filmi geliştirmeye devam ettim ve daha sonra Kültür ve Turizm Bakanlığına başvurdum. Eş zamanlı olarak da TRT ile görüşmeler devam etti. Bakanlıktan destek çıktıktan sonra prodüksiyon aşamasında, neredeyse sete giriyorduk, TRT ile sözleşme o sıralarda oldu. Çok uzun bir süreçti. Çok çabaladık bu filmi yapabilmek için. Çünkü endüstriyel sinema içerisinde yer bulması biraz daha güç. Görünen bir hikaye ama evrensel mesajı biraz daha tüm dünyaya ulaşacak bir filmdi. Biz buna inanıyorduk.” dedi.

Ortak yapımların sadece parasal destek anlamında katkı sağlamadığına dikkati çeken Er, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Ortak iş yapma kültürü de gelişiyor. Ukraynalı bir ekiple Türk bir ekip bir araya geliyor, birbirlerini tanıyor. Birbirleriyle iş yapabilir olduklarını görüyorlar. Sadece bu proje için değil, gelecek için de. Eskiden biz dosyalarımızı toplayıp Almanya’ya gitmeye, Fransa’ya gitmeye çalışırdık. Artık insanlar dosyalarını alıp Türkiye’ye de dönüyorlar, ‘Türkiye’den ortak olabilir mi’ diye. Bir Finlandiyalı giriyor hikayeye, o artık Türk oluyor. Ya da bir yere tatile gidiliyor, o artık Türkiye oluyor. Yani sadece ekonomik değil, kültürel bir görünürlük sağlıyor. Her şeyden önemlisi ‘burada film yapılabilir’ fikri, Türkiye için doğru bir kod haline geliyor.”

Yönetmen Maryna Gorbach da her yönetmen ve yapımcı için güvenli fonun önemli olduğunu, ortak yapımların bu noktada katkı sağladığını ifade etti.

“Tavşan İmparatorluğu” ile yolu TRT 12 Punto’dan geçen yapımcı Zeynep Koray ise “Soğuk Bir Sene” isimli projeye de azınlık yapımcı olarak yine 12 Punto’dan desteğiyle katıldığını belirtti.

Koray, bu desteği almanın çok önemli olduğunu dile getirerek, “Bu bir Nepal projesi. Gerçekten böyle bir olanak olmasaydı Türkiye’de, benim bir Nepal projesinin parçası olmam çok da hayal edebileceğim bir şey olmayabilirdi.” şeklinde konuştu.

“TRT Ortak Yapımları” başlıklı söyleşinin tamamı YouTube’da izlenebilir.

Kültür

‘Evrenler karışıyor!’ Doctor Strange 2 ne müddet vizyona girecek? İşte gösterim tarihi..

Avengers: Endgame’in sevilen isimlerinden Doctor Strange, Doctor Strange in the Multiverse of Madness isminde ikinci sinemasıyla sevenleri ile …

Yayınlanan

aktif

Yazar

Avengers: Endgame’in sevilen isimlerinden Doctor Strange, Doctor Strange in the Multiverse of Madness isminde ikinci sinemasıyla sevenleri ile buluşacak.

Doctor Strange hayranları, 2. sinemanın yayınlanacağı tarihi sabırsızlıkla bekliyor.

Dr. Strange 2 sinemasının aslen 7 Mayıs 2021 tarihinde çıkması bekleniyordu lakin koronavirüs nedeniyle ertelendi.

Benedict Cumberbatch’in başrolde yer aldığı sinemanın kadrosunda Elizabeth Olsen ve Chiwetel Ejiofor yer alıyor. Filmde ana karakter Doctor Strange’in yanı sıra Spider-Man, Wanda ve Vision karakterlerinin ikinci sinemada yer alması bekleniyor..

Tabip Strange: Çoklu kainat Çılgınlığında, eski ve yeni mistik müttefiklerinin takviyesi ile bilinmeyene seyahat eden tabip Strange’in maceralarını konu ediyor.

Peki Doctor Strange 2 ne müddet çıkacak? Doctor Strange 2 gösterim tarihi açıklandı mı? İşte vizyon tarihi…

Dr Strange 2 ne vakit gösterime girecek?

2 saat 6 dakika uzunluğundaki Doctor Strange 2 sineması, bizim ülkemizde 6 Mayıs Cuma günü vizyona girecek.

Devamını görüntüle

Kültür

Vizyondaki sinemalar

Bu hafta sonu altı yeni sinema vizyona girecek. İşte sinemaseverleri bekleyen o sinemalar… The Bağcılar Bayram Arslan, Su Polen, Erkan …

Yayınlanan

aktif

Yazar

Bu hafta sonu altı yeni sinema vizyona girecek.

İşte sinemaseverleri bekleyen o sinemalar…

The Bağcılar

Bayram Arslan, Su Polen, Erkan Can, Ertan Saban ve Selim Erdoğan’ın başrollerini paylaştığı The Bağcılar yerli aksiyon meraklılarının ilgisini çekmeye aday. Osman Silahyürekli’nin direktörlüğünü üstlendiği sinema, yaşadıkları muhitte uyuşturucu satılmasına karşı cenk açan bir küme arkadaşın kıssasını anlatıyor.

Erzurumlu Mümessil

Burak Bozdağ, Dila Danışman, Burcu Binici, Ayhan Taş ve Metin Yıldız’ın rol aldığı “Erzurumlu Mümessil” isimli imali Servet Aksoy yönetti.

Güldürü tipindeki sinema, devamlı olarak mahalle kahvehanesindeki sakinlere kıssalarını anlatan bir deva mümessilinin yaşamış olduğu olaylar etrafında dönüyor.

Bir Düş Gördüm

Murat Çeri’nin direktörlüğünü üstlendiği “Bir Düş Gördüm” bir dram kıssasını beyazperdeye taşıyacak. Harun kurtuluş Pakoğlu, Nevzat Yılmaz, Recep Çavdar, Ferda Işil ve Fatih Dokgöz halinde isimlerin rol aldığı sinema, trafik kazası geçiren bir çocuğun dünyasına odaklanıyor.

Dirlik Sistemlik

Dudu Yetik, Asiye Dinçsoy ve Betül Esener’in başrollerini paylaştığı “Dirlik Düzenlik”, üç bayandan oluşan bir ailenin hikayesini ele alıyor.

Hekim Strange Çoklu kainat Çılgınlığında

Fantastik öğeler içeren aksiyon tipindeki tabip Strange Çoklu cihan Çılgınlığında, 3 boyutlu IMAX teknolojisi ile izleyicilerin beğenisine sunulacak.

Benedict Cumberbatch, Elizabeth Olsen, Rachel McAdams, Benedict Wong ve Chiwetel Ejiofor’un başrollerini paylaştığı üretimin direktör koltuğunda Sam Raimi oturuyor.

Sinema, eski ve yeni mistik müttefiklerinin takviyesiyle bilinmeyene seyahat eden tabip Strange’in maceralarını bahis ediniyor.

 

Devamını görüntüle

Kültür

CSO’da ritim sesleri yankılanacak

Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası’nda (CSO), 16. internasyonal Vurmalı Çalgılar Şenliği kapsamında, klasik ve tanınan yapıtların vurmalı çalgı …

Yayınlanan

aktif

Yazar

Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası’nda (CSO), 16. internasyonal Vurmalı Çalgılar Şenliği kapsamında, klasik ve tanınan yapıtların vurmalı çalgı uyarlamalarından oluşan konser düzenlenecek.

CSO sanatkarı Dinçer Özer’in, ulusal eğitim Bakanlığı ile iş birliğinde 2007’den beri çocuk ve gençlerin kendilerini tabir edecekleri sanat ortamına ulaşmaları, vakitlerini âlâ alışkanlıklar edinerek sanatla geçirmeleri maksadıyla düzenlemiş olduğu Vurmalı Çalgılar Şenliği kapsamında, ocak ayından beri çeşitli etkinlikler yürütülüyor.

Klasik eserler çalınacak

Şenlik kapsamında, CSO Büyük Salon’da yarın akşam, klasikten popülere temasıyla konser düzenlenecek. Klasik ve tanınan yapıtların vurmalı çalgılar uyarlamalarına yer verilecek konserde, sanatçı Soner Özer’in vurmalı çalgılar için bestelediği iki eser de birinci kez müzikseverlerin beğenisine sunulacak. Dinçer Özer şefliğindeki anlatımlı konseri, Devlet Tiyatrosu sanatkarı Suat Karausta sunacak.

Devamını görüntüle

Trend Haberler