Bize ile Bağlan

EKONOMİ

Türkiye otomotiv endüstrisi nisan ayında 2,5 milyar dolarlık ihracat yaptı

Yayınlanan

aktif

Türkiye otomotiv endüstrisi nisan ayında 2,5 milyar dolarlık ihracat yaptı

Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliğinden (OİB) yapılan açıklamaya göre, 300 bin kişiye doğrudan istihdam sağlayan otomotiv endüstrisi, nisan ayı ihracatında baz etkisiyle 3 haneli artış gösterdi.

Türkiye otomotiv endüstrisi nisanda geçen yılın aynı ayına kıyasla yüzde 313 artışla 2,5 milyar dolar ihracat kaydetti. Sektörün ülke ihracatından aldığı pay da yüzde 13 oldu.

Yılın ocak- nisan döneminde ihracatını yüzde 34 artırarak 10,2 milyar dolar seviyesine taşıyan otomotiv endüstrisinin, bu dönemdeki ortalama aylık ihracatı ise 2,54 milyar dolar olarak gerçekleşti.

Nisanda tedarik endüstrisi, 2020’nin aynı ayına göre yüzde 208 artışla 1 milyar 54 milyon dolar ihracata ulaşarak otomotivde en büyük ürün grubunu oluşturdu. Binek otomobil dış satımı yüzde 582 artışla 899 milyon dolar olarak kayıtlara geçti.

Aynı süreçte, eşya taşımaya mahsus motorlu taşıtların ihracatı yüzde 652 artarak 300 milyon dolara, otobüs, minibüs ve midibüs dış satımı da yüzde 54’lük artışla 82 milyon dolara yükseldi.

Ürün gruplarında ülkeler bazında durum

Tedarik endüstrisinde en fazla ihracat yapılan ülke olan Almanya’ya dış satımda geçen ay, Nisan 2020’ye göre yüzde 229 artış kaydedildi. Yine önemli pazarlardan İtalya’ya yüzde 422, Fransa’ya yüzde 454, ABD’ye yüzde 225, Rusya’ya yüzde 231, Birleşik Krallık’a yüzde 298, İspanya’ya yüzde 774 ihracat artışı oldu.

Binek otomobillerde önemli pazarlardan Fransa’ya yüzde 730, İtalya’ya yüzde 337, İspanya’ya yüzde 2 bin 251, Almanya’ya yüzde 421, Polonya’ya yüzde 6 bin 20, Birleşik Krallık’a yüzde 705 ihracat artışı yaşandı.

Eşya taşımaya mahsus motorlu taşıtlarda ise Birleşik Krallık’a yüzde 23 bin 460, Fransa’ya yüzde 2 bin 161, İtalya’ya yüzde 609, Belçika’ya yüzde 1 bin 452, Slovenya’ya yüzde 100 ve ABD’ye yüzde 56 ihracat artışı görüldü.

Otobüs, minibüs ve midibüs ürün grubunda ise ihracat Macaristan’a yüzde 408, Almanya’ya yüzde 56, Fransa’ya yüzde 24 oranında arttı.

Diğer ürün grupları arasında yer alan çekiciler ihracatı ise nisanda yüzde 721 artarak 102 milyon dolar seviyesinde gerçekleşti.

Sektörden nisanda Almanya’ya 419 milyon dolarlık ihracat

Endüstrinin en büyük pazarı olan Almanya’ya yüzde 278 artışla 419 milyon dolar ihracat yapılırken, Fransa’ya yüzde 551 artışla 309 milyon dolar, Birleşik Krallık’a yüzde 880 artışla 220 milyon dolar dış satıma imza atıldı.

Ülke grubu bazında AB ülkelerine ihracat yüzde 370 artışla 1 milyar 669 milyon dolara yükselirken, AB’nin toplam ihracattan aldığı pay ise yüzde 68 oldu.

“Firmalarımızı üstün performanslarından dolayı kutlarım”

OİB Yönetim Kurulu Başkanı Baran Çelik, geçen yıl yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınının başlamasının ardından nisan ayını çok düşük bir rakamla kapattıklarına dikkati çekti.

Çelik bu yıl nisanda en fazla ihracat yapılan ilk 10 ülkenin tamamına çok yüksek oranlı artışlar olduğunu belirterek, “Bununla birlikte pandeminin getirdiği tüm zorluklara rağmen ihracatı artırmak için var gücüyle çalışan tüm firmalarımızı üstün performanslarından dolayı kutlarım. Tam kapanma sürecine paralel aşılama oranımızın yükselmesiyle pandeminin etkisinin giderek azalacağına ve piyasaların ikinci çeyrekle toparlanmaya gideceğine inanıyoruz.” değerlendirmesinde bulundu.

EKONOMİ

ABD’de işsizlik maaşı müracaatları arttı

ABD Çalışma Bakanlığı, ABD’de işsizlik maaşı müracaatlarını açıkladı. Bakanlığın datalarına nazaran geçen hafta 200 bin ile beklentilerin üzerine …

Yayınlanan

aktif

Yazar

ABD Çalışma Bakanlığı, ABD’de işsizlik maaşı müracaatlarını açıkladı. Bakanlığın datalarına nazaran geçen hafta 200 bin ile beklentilerin üzerine çıktı.

ABD Çalışma Bakanlığı’nın açıklamış olduğu mevsim tesirinden arındırılmış datalara 23 Nisan’da nihayetlenen hafta için 180 bin olarak açıklanan müracaat sayısı 181 bin olarak revize edildi.

Reuters anketine katılan ekonomistler işsizlik maaşı müracaatlarının 182 bin düzeyinde olacağını kestirim ediyorlardı. Amerika istihdam piyasası trendlerine yönelik daha uygun bir gösterge olduğu düşünülen Amerika işsizlik maaş müracaatlarının dört haftalık ortalaması 188 bin düzeyine yükseldi.

ABD’de işsizlik maaşından yararlanan 1,384 milyon birey ver

ABD’de işsizlik maaşından yararlanan toplam birey sayısı ise 23 Nisan’da sonlanmış haftada 1 milyon 384 bin düzeyine geriledi.

Devamını görüntüle

EKONOMİ

OPEC+ kümesi 432 bin varil üretim artışına gidecek

Bugün gerçekleşen OPEC+ toplantısında jeopolitik faktörler ve geçindiren salgına ilişik hususların tesirlerinin etkilediği bir gündem takip …

Yayınlanan

aktif

Yazar

Bugün gerçekleşen OPEC+ toplantısında jeopolitik faktörler ve geçindiren salgına ilişik hususların tesirlerinin etkilediği bir gündem takip edildi.

Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) ve OPEC dışı kimi müstahsil ülkelerden oluşan OPEC+ kümesi, haziranda günlük averaj 432 bin varil üretim artışına gidecek.

28. Bakanlar toplantısı sona erdi

Suudi Arabistan liderliğindeki 13 üyeli OPEC ile Rusya önderliğindeki OPEC dışı petrol üreticisi 10 ülkenin güç ve petrol bakanlarının, piyasa şartlarını pahalandırmak ve haziran ayı prestijiyle uygulanacak üretim ölçüsünü görüşmek suretiyle çevrim içi düzenledikleri 28. Bakanlar Toplantısı sona erdi.

İstikrarlı bir piyasa

AA’nın haberine nazaran, OPEC’ten yapılan açıklamada, mevcut petrol piyasası temelleri ve görünümünün istikrarlı bir piyasaya işaret ettiği belirtildi.

OPEC+ kümesi üretim kesintisi mutabakatı

Koronavirüs salgınına paralel istek düşüşü sebebiyle Nisan 2020’de günlük ham petrol üretiminde yaklaşık 10 milyon varillik kesintiye giden Küme, talebin toparlanma sürecine girmesiyle üretim kesintilerini Nisan 2021’den bu yana muayyen aralıklarla hafifletmeye başladı.

Petrol üretimini kademeli olarak her ay 400 bin varil arttı

OPEC+ kümesi, 19. Bakanlar Toplantısı’nda almış olduğu karar doğrultusunda ağustostan bu yana günlük ham petrol üretimini kademeli olarak her ay averaj 400 bin varil artırıyor.

OPEC+ kümesinin bir sonraki toplantısı 2 Haziran’da yapılacak.

Devamını görüntüle

EKONOMİ

Yenilenen Diyarbakır-Batman seferleri yarın başlıyor

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, Diyarbakır ile Batman içinde hizmet veren bölgesel tren setlerinin yenilendiğini açıkladı …

Yayınlanan

aktif

Yazar

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, Diyarbakır ile Batman içinde hizmet veren bölgesel tren setlerinin yenilendiğini açıkladı.

“240 koltuk kapasitesiyle, günlük karşılıklı 4 seferle hizmet veriyor”

Bakan Karaismailoğlu, yaptığı yazılı açıklamada, TCDD nakliyecilik AŞ tarafınca işletilen Diyarbakır-Batman yöresel Treni’nin 4 kompartıman vagonuyla ve 240 koltuk kapasitesiyle, günlük karşılıklı 4 seferle bölge halkına hizmet verdiğini belirtti.

Trenin konforu artırıldı

Bölgesel trenlerdeki konforun daha fazla artırılması hedefiyle 4 vagonlu 262 kapasiteye haiz DMU setinin yarın hizmete alınacağını söz eden Karaismailoğlu, şunları kaydetti:

“Daha birincinin kullanılan vagonlara oranla daha konforlu olan DMU setler, engelli yurttaşlarımız için de kolay kolay erişilebilir halde tasarlandı. Engelliler için 2 tane engelli sandalyesi kısmı, engelli tuvalet, klima, pratik koltuklar seyahati daha eğlenceli hale getirecek. Diyarbakır-Batman yöresel Treni, Batman’dan saat 05.30 ve saat 15.00’te, Diyarbakır’dan ise saat 09.00 ve saat 17.30’da hareket edecek.”


Treni yılın birinci çeyreğinde 44 bin yolcu tercih etti

Karaismailoğlu, 92 kilometrelik uzaklıkta hizmet veren Diyarbakır-Batman yöresel Treni’nin eğitim, iş gezisi ya da tatil hedefli seyahat yapanlarca tercih edildiğine işaret ederek kelam konusu trenin 2019’da 225 bin, 2020’de 45 bin, 2021’de 79 bin, 2022’nin birinci çeyreğinde ise 44 bin yolcuya mesken sahipliği yaptığını bildirdi.

Devamını görüntüle

Trend Haberler