EKONOMİ
Türkiye’de doğal gazın vadeli ticaretine imkan sağlayacak piyasa 1 Ekim’de açılıyor

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakan Yardımcısı ve EPİAŞ Yönetim Kurulu Başkanı Abdullah Tancan, AA muhabirine, dünyadaki gelişmiş doğal gaz ticaret merkezlerine (hub) bakıldığında ticaretin önemli bir kısmının vadeli kontratlarla yapıldığını, yüksek işlem hacimlerinin ve likiditenin vadeli kontratlarda oluştuğunu belirtti.
Bu açıdan Vadeli Doğal Gaz Piyasası‘nın (VGP) Türkiye piyasası için çok önemli bir adım olduğunu söyleyen Tancan, şu bilgileri paylaştı:
“VGP ile mevcut doğal gaz piyasamızda ürün çeşitliliği ve alternatif ticaret kanalı imkanı sağlanmış olacak. Vadeli kontratlar işlem görmeye başladığında özellikle talep tarafındaki piyasa katılımcılarımız portföylerini uzun dönemli ve daha esnek bir şekilde yönetebilecek. Katılımcılar; takip eden aylar, çeyrekler ve yıllar için maliyetlerini, satışlarını önceden netleştirebilme, fiyat belirsizliğinden kaynaklanan risklerden korunma imkanı ve fırsatı elde edecek.”
Tancan, vadeli piyasanın işlem hacmi ve likiditenin yanı sıra sürdürülebilirlik ve öngörülebilirliğin artmasına da katkı sağlayacağını ifade ederek, “Likit ve derinlikli bir piyasa yapısına ulaştığımızda piyasamızda oluşacak rekabetçi referans fiyatların sanayicilerimize ve tüketicilerimize çok olumlu, faydalı ve verimli yansımaları olacak. VGP’de oluşan işlem hacmi ileriye dönük belirsizlikleri minimuma indireceğinden arz güvenliğine de katkı sağlayacak.” dedi.
Karadeniz gazı ticarete konu olacak
Türkiye’nin yüksek doğal gaz tüketiminin neredeyse tamamını uzun vadeli anlaşmalarla boru gazı veya sıvılaştırılmış doğal gaz (LNG) olarak temin ettiğini anımsatan Tancan, arz güvenliği açısından kaynak çeşitliliğine önem verdiklerini ve yurt içinde doğal gaz depolama kapasitesini de artırmaya çalıştıklarını aktardı.
Tancan, Türkiye’nin depolama kapasitesinin 2023’te toplam yıllık tüketiminin yüzde 20’sini karşılayacak şekilde 10 milyar metreküpe çıkacağını belirtti.
Türkiye’nin Karadeniz’deki gaz keşfinin de sisteme dahil edilmesinin arz güvenliğine önemli bir katkı sağlayacağını kaydeden Tancan, şöyle devam etti:
“Bakanlığımız hedefleri çerçevesinde Karadeniz gazının 2023 yılında piyasaya arz edilmesi planlanıyor. Özellikle yerli gazımızın sisteme dahil edilmesiyle net ithalatçı ülke konumundan çıkıp ihracatçı ülke statüsüne geçmiş olacağız. Diğer taraftan Karadeniz gazının keşfinin ve çıkarılmasının uzun dönemli kontratların sona erdiği bir zamana denk gelmesi de piyasamızın gelişimine katkı sunacak. Bu kapsamda piyasamızın ihtiyacı olan altyapı yatırımları, mevzuat, yazılım, sistem geliştirme gibi çalışmalarını, sürecin tarafı olan kurum ve kuruluşlarımızın desteğiyle hızlıca tamamlamamız gerekiyor. EPİAŞ bünyesinde kendi ürettiğimiz gazın da doğal gaz ticaretimize konu olmasını, VGP’de alış ve satış işlemlerinin yapılmasını ihtimal dahilinde görüyoruz. Karadeniz gazının çıkarılması ve sisteme dahil edilmesi ülkemizin makroekonomik dengelerini de etkileyecek. Bu kapsamda enerjide dışa bağımlı olmamız sebebiyle oluşan cari açığımızın azalmasına ciddi katkıları olacak. Türkiye doğal gaz piyasası, sahip olduğu bu çeşitlilik ve kendi gazımızın da VGP’de alış satış işlemlerine dahil olmasıyla oluşacak yüksek işlem hacmi neticesinde güçlü bir referans fiyat oluşmasına imkan tanıyabilecek. Bu açıdan baktığımızda VGP’nin ülkemiz için bir dönüm noktası olduğunu söyleyebiliriz. VGP ülkemizi ticaret merkezi, diğer adıyla hub olma hedefine bir adım daha yaklaştıracak.”
Kontratlar piyasada sürekli ticaret mantığıyla işlem görecek
VGP’deki fiyat kurgusuna ilişkin detayları da paylaşan Tancan, VGP’nin mevzuat taslak çalışmaları aşamasında Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu, Boru Hatları ile Petrol Taşıma AŞ, piyasa katılımcıları ve sektör temsilcisi STK’lerle geniş katılımlı toplantılar yaptıklarını ve teorik bir formülle baz fiyat belirlemenin VGP için en uygun yöntem olacağına ilişkin görüşün tüm paydaşlar tarafından kabul edildiğini anlattı.
Tancan, yine tüm paydaşların katkısıyla piyasa tabanlı bir formülasyonla baz fiyat hesabı oluşturulduğunu belirterek, VGP’deki fiyat kurgusunu şu şekilde açıkladı:
“Bu formüle göre VGP için baz fiyat hesabında STP, TTF, Henry Hub ve Brent petrol fiyatları belli katsayılarla ağırlıklandırıldı. Dolayısıyla hub endeksli bir fiyat kurgusu oluşturuldu. Bu kurgunun ne gibi bir faydası olacak diye baktığımızda, piyasa tabanlı fiyat tespiti daha gerçekçi bir fiyat tahmini ortaya çıkaracak. Böylece piyasamızın öngörülebilirliğine katkı sağlayacak ve yatırımcılar için ileriye yönelik olarak gerçeğe yakın fiyat sinyalleri oluşturacak. Kontratlarımız hesaplanan bu baz fiyatla işleme açılacak ve asıl fiyat teslimat dönemine kadar katılımcılarımızın piyasamızda sunacakları teklifler ve gerçekleşen eşleşmelerle GGF olarak ifade ettiğimiz gösterge fiyatlarıyla oluşacak. Piyasamız tamamen şeffaf olarak çalışacak. Kontratlar piyasada sürekli ticaret mantığıyla işlem görecek. Finansal dönemde kontratlar sürekli işleme açık olacak ve el değiştirebilecek. Böylece piyasada derinlik, likidite ve arbitraj imkanları piyasa katılımcıları için artmış olacak.”
EKONOMİ
ABD’de işsizlik maaşı müracaatları arttı
ABD Çalışma Bakanlığı, ABD’de işsizlik maaşı müracaatlarını açıkladı. Bakanlığın datalarına nazaran geçen hafta 200 bin ile beklentilerin üzerine …

ABD Çalışma Bakanlığı, ABD’de işsizlik maaşı müracaatlarını açıkladı. Bakanlığın datalarına nazaran geçen hafta 200 bin ile beklentilerin üzerine çıktı.
ABD Çalışma Bakanlığı’nın açıklamış olduğu mevsim tesirinden arındırılmış datalara 23 Nisan’da nihayetlenen hafta için 180 bin olarak açıklanan müracaat sayısı 181 bin olarak revize edildi.
Reuters anketine katılan ekonomistler işsizlik maaşı müracaatlarının 182 bin düzeyinde olacağını kestirim ediyorlardı. Amerika istihdam piyasası trendlerine yönelik daha uygun bir gösterge olduğu düşünülen Amerika işsizlik maaş müracaatlarının dört haftalık ortalaması 188 bin düzeyine yükseldi.
ABD’de işsizlik maaşından yararlanan 1,384 milyon birey ver
ABD’de işsizlik maaşından yararlanan toplam birey sayısı ise 23 Nisan’da sonlanmış haftada 1 milyon 384 bin düzeyine geriledi.
EKONOMİ
OPEC+ kümesi 432 bin varil üretim artışına gidecek
Bugün gerçekleşen OPEC+ toplantısında jeopolitik faktörler ve geçindiren salgına ilişik hususların tesirlerinin etkilediği bir gündem takip …

Bugün gerçekleşen OPEC+ toplantısında jeopolitik faktörler ve geçindiren salgına ilişik hususların tesirlerinin etkilediği bir gündem takip edildi.
Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) ve OPEC dışı kimi müstahsil ülkelerden oluşan OPEC+ kümesi, haziranda günlük averaj 432 bin varil üretim artışına gidecek.
28. Bakanlar toplantısı sona erdi
Suudi Arabistan liderliğindeki 13 üyeli OPEC ile Rusya önderliğindeki OPEC dışı petrol üreticisi 10 ülkenin güç ve petrol bakanlarının, piyasa şartlarını pahalandırmak ve haziran ayı prestijiyle uygulanacak üretim ölçüsünü görüşmek suretiyle çevrim içi düzenledikleri 28. Bakanlar Toplantısı sona erdi.
İstikrarlı bir piyasa
AA’nın haberine nazaran, OPEC’ten yapılan açıklamada, mevcut petrol piyasası temelleri ve görünümünün istikrarlı bir piyasaya işaret ettiği belirtildi.
OPEC+ kümesi üretim kesintisi mutabakatı
Koronavirüs salgınına paralel istek düşüşü sebebiyle Nisan 2020’de günlük ham petrol üretiminde yaklaşık 10 milyon varillik kesintiye giden Küme, talebin toparlanma sürecine girmesiyle üretim kesintilerini Nisan 2021’den bu yana muayyen aralıklarla hafifletmeye başladı.
Petrol üretimini kademeli olarak her ay 400 bin varil arttı
OPEC+ kümesi, 19. Bakanlar Toplantısı’nda almış olduğu karar doğrultusunda ağustostan bu yana günlük ham petrol üretimini kademeli olarak her ay averaj 400 bin varil artırıyor.
OPEC+ kümesinin bir sonraki toplantısı 2 Haziran’da yapılacak.
EKONOMİ
Yenilenen Diyarbakır-Batman seferleri yarın başlıyor
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, Diyarbakır ile Batman içinde hizmet veren bölgesel tren setlerinin yenilendiğini açıkladı …

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, Diyarbakır ile Batman içinde hizmet veren bölgesel tren setlerinin yenilendiğini açıkladı.
“240 koltuk kapasitesiyle, günlük karşılıklı 4 seferle hizmet veriyor”
Bakan Karaismailoğlu, yaptığı yazılı açıklamada, TCDD nakliyecilik AŞ tarafınca işletilen Diyarbakır-Batman yöresel Treni’nin 4 kompartıman vagonuyla ve 240 koltuk kapasitesiyle, günlük karşılıklı 4 seferle bölge halkına hizmet verdiğini belirtti.
Trenin konforu artırıldı
Bölgesel trenlerdeki konforun daha fazla artırılması hedefiyle 4 vagonlu 262 kapasiteye haiz DMU setinin yarın hizmete alınacağını söz eden Karaismailoğlu, şunları kaydetti:
“Daha birincinin kullanılan vagonlara oranla daha konforlu olan DMU setler, engelli yurttaşlarımız için de kolay kolay erişilebilir halde tasarlandı. Engelliler için 2 tane engelli sandalyesi kısmı, engelli tuvalet, klima, pratik koltuklar seyahati daha eğlenceli hale getirecek. Diyarbakır-Batman yöresel Treni, Batman’dan saat 05.30 ve saat 15.00’te, Diyarbakır’dan ise saat 09.00 ve saat 17.30’da hareket edecek.”
Treni yılın birinci çeyreğinde 44 bin yolcu tercih etti
Karaismailoğlu, 92 kilometrelik uzaklıkta hizmet veren Diyarbakır-Batman yöresel Treni’nin eğitim, iş gezisi ya da tatil hedefli seyahat yapanlarca tercih edildiğine işaret ederek kelam konusu trenin 2019’da 225 bin, 2020’de 45 bin, 2021’de 79 bin, 2022’nin birinci çeyreğinde ise 44 bin yolcuya mesken sahipliği yaptığını bildirdi.
-
futbol2 sene önce
Ampute Futbol Milli Takımı Ankara’da kampa girdi
-
GÜNDEM3 sene önce
Merdan Yanardağ kimdir, aslen nereli eşi Nermin Sağtekin ve çocukları
-
GÜNDEM3 sene önce
Dilan Polat kimdir eşi Engin Polat yaşı kaç mesleği nedir?
-
SON DAKİKA3 sene önce
UMAD Yönetim Kurulu Başkanı Ekinci: Yüce Allah, fethin sembolü olan bu mabede sahip çıkma azmimizi daim eylesin
-
SON DAKİKA3 sene önce
İstanbul’da kamu kurumlarının yeni mesai saatleri belirlendi
-
GÜNDEM3 sene önce
BM Özel Raportörü Callamard’a göre CIA’nın Kaşıkçı cinayeti değerlendirmesi açıklanmalı
-
GÜNDEM3 sene önce
Dilan Polat kimdir? Dilan Polat annesi ve babası itirafları olay oldu
-
EKONOMİ3 sene önce
İlk yedi ayda 440 bin 103 adet otomobil üretildi
Yorum göndermek için giriş yapmış olmanız gerekir Giriş