EKONOMİ
Türkiye’nin hazır giyim ve konfeksiyon ihracatında en büyük pazarı AB oldu

AA muhabirinin Türkiye İhracatçılar Meclisi ve Uludağ İhracatçı Birlikleri kayıtlarından yaptığı derlemeye göre, sektör temsilcileri, Ocak-Temmuz 2021 döneminde 200’e yakın ülke ve bölgeye ürün gönderdi.
Hazır giyim ve konfeksiyon sektörünün ocak-temmuz dış satımı, geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 26,8 artarak 8 milyar 779 milyon 382 bin dolardan 11 milyar 130 milyon 782 bin dolara yükseldi.
Yılın 7 ayında hazır giyim ve konfeksiyon, 16 milyar 376 milyon 695 bin dolarlık dış satım yapan “otomotiv endüstrisi” ile 13 milyar 885 milyon 154 bin dolarlık ihracat gerçekleştiren “kimyevi maddeler ve mamulleri”nin ardından Türkiye’nin ihracatında en fazla payı bulunan üçüncü sektör oldu.
Almanya’ya yaklaşık 1,9 milyar dolarlık hazır giyim ihracatı
Sektörün ihracatına ülkeler bazında bakıldığında, en fazla dış satımın AB ülkelerine yapıldığı görüldü.
Ocak-temmuz döneminde AB ülkelerine ihracat, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 27,7 yükselişle 5 milyar 277 milyon 483 bin dolardan 6 milyar 737 milyon 631 bin dolara çıktı.
Hazır giyim ve konfeksiyonda AB üyelerine dış satım, genel ihracatın yüzde 60,5’ini oluşturdu.
Türkiye’nin en fazla ihracat yaptığı ülke olan Almanya’ya hazır giyim ve konfeksiyon ihracatında da artış yaşandı. Bu ülkeye ocak-temmuz döneminde geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 12,6 artışla 1 milyar 896 milyon 868 bin dolarlık hazır giyim ve konfeksiyon ürünü ihraç edildi. Almanya’ya geçen yıl aynı dönemde 1 milyar 684 milyon 114 bin dolarlık dış satım yapılmıştı.
İspanya’ya ihracat yüzde 50’den fazla arttı
Almanya’nın ardından sektörün en fazla ihracat yaptığı ikinci ülke olan İspanya’ya dış satım bu dönemde yüzde 54,2 yükselişle 953 milyon 215 bin dolardan 1 milyar 469 milyon 862 bin dolara çıktı.
İspanya’yı yüzde 36,5 artış ve 1 milyar 124 milyon 307 bin dolarlık ihracatla Birleşik Krallık izledi.
Hollanda’ya aynı dönemdeki dış satım yüzde 21,8 artışla 662 milyon 730 bin dolardan 807 milyon 236 bin dolara yükseldi.
Geçen yılın 7 ayında 429 milyon 412 bin dolarlık hazır giyim ve konfeksiyon ürünü ihraç edilen Fransa ise 2021’in aynı döneminde yüzde 26,5 yükseliş ve 543 milyon 91 bin dolarlık dış satımla en çok ihracat yapılan 5’inci ülke oldu.
EKONOMİ
ABD’de işsizlik maaşı müracaatları arttı
ABD Çalışma Bakanlığı, ABD’de işsizlik maaşı müracaatlarını açıkladı. Bakanlığın datalarına nazaran geçen hafta 200 bin ile beklentilerin üzerine …

ABD Çalışma Bakanlığı, ABD’de işsizlik maaşı müracaatlarını açıkladı. Bakanlığın datalarına nazaran geçen hafta 200 bin ile beklentilerin üzerine çıktı.
ABD Çalışma Bakanlığı’nın açıklamış olduğu mevsim tesirinden arındırılmış datalara 23 Nisan’da nihayetlenen hafta için 180 bin olarak açıklanan müracaat sayısı 181 bin olarak revize edildi.
Reuters anketine katılan ekonomistler işsizlik maaşı müracaatlarının 182 bin düzeyinde olacağını kestirim ediyorlardı. Amerika istihdam piyasası trendlerine yönelik daha uygun bir gösterge olduğu düşünülen Amerika işsizlik maaş müracaatlarının dört haftalık ortalaması 188 bin düzeyine yükseldi.
ABD’de işsizlik maaşından yararlanan 1,384 milyon birey ver
ABD’de işsizlik maaşından yararlanan toplam birey sayısı ise 23 Nisan’da sonlanmış haftada 1 milyon 384 bin düzeyine geriledi.
EKONOMİ
OPEC+ kümesi 432 bin varil üretim artışına gidecek
Bugün gerçekleşen OPEC+ toplantısında jeopolitik faktörler ve geçindiren salgına ilişik hususların tesirlerinin etkilediği bir gündem takip …

Bugün gerçekleşen OPEC+ toplantısında jeopolitik faktörler ve geçindiren salgına ilişik hususların tesirlerinin etkilediği bir gündem takip edildi.
Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) ve OPEC dışı kimi müstahsil ülkelerden oluşan OPEC+ kümesi, haziranda günlük averaj 432 bin varil üretim artışına gidecek.
28. Bakanlar toplantısı sona erdi
Suudi Arabistan liderliğindeki 13 üyeli OPEC ile Rusya önderliğindeki OPEC dışı petrol üreticisi 10 ülkenin güç ve petrol bakanlarının, piyasa şartlarını pahalandırmak ve haziran ayı prestijiyle uygulanacak üretim ölçüsünü görüşmek suretiyle çevrim içi düzenledikleri 28. Bakanlar Toplantısı sona erdi.
İstikrarlı bir piyasa
AA’nın haberine nazaran, OPEC’ten yapılan açıklamada, mevcut petrol piyasası temelleri ve görünümünün istikrarlı bir piyasaya işaret ettiği belirtildi.
OPEC+ kümesi üretim kesintisi mutabakatı
Koronavirüs salgınına paralel istek düşüşü sebebiyle Nisan 2020’de günlük ham petrol üretiminde yaklaşık 10 milyon varillik kesintiye giden Küme, talebin toparlanma sürecine girmesiyle üretim kesintilerini Nisan 2021’den bu yana muayyen aralıklarla hafifletmeye başladı.
Petrol üretimini kademeli olarak her ay 400 bin varil arttı
OPEC+ kümesi, 19. Bakanlar Toplantısı’nda almış olduğu karar doğrultusunda ağustostan bu yana günlük ham petrol üretimini kademeli olarak her ay averaj 400 bin varil artırıyor.
OPEC+ kümesinin bir sonraki toplantısı 2 Haziran’da yapılacak.
EKONOMİ
Yenilenen Diyarbakır-Batman seferleri yarın başlıyor
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, Diyarbakır ile Batman içinde hizmet veren bölgesel tren setlerinin yenilendiğini açıkladı …

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, Diyarbakır ile Batman içinde hizmet veren bölgesel tren setlerinin yenilendiğini açıkladı.
“240 koltuk kapasitesiyle, günlük karşılıklı 4 seferle hizmet veriyor”
Bakan Karaismailoğlu, yaptığı yazılı açıklamada, TCDD nakliyecilik AŞ tarafınca işletilen Diyarbakır-Batman yöresel Treni’nin 4 kompartıman vagonuyla ve 240 koltuk kapasitesiyle, günlük karşılıklı 4 seferle bölge halkına hizmet verdiğini belirtti.
Trenin konforu artırıldı
Bölgesel trenlerdeki konforun daha fazla artırılması hedefiyle 4 vagonlu 262 kapasiteye haiz DMU setinin yarın hizmete alınacağını söz eden Karaismailoğlu, şunları kaydetti:
“Daha birincinin kullanılan vagonlara oranla daha konforlu olan DMU setler, engelli yurttaşlarımız için de kolay kolay erişilebilir halde tasarlandı. Engelliler için 2 tane engelli sandalyesi kısmı, engelli tuvalet, klima, pratik koltuklar seyahati daha eğlenceli hale getirecek. Diyarbakır-Batman yöresel Treni, Batman’dan saat 05.30 ve saat 15.00’te, Diyarbakır’dan ise saat 09.00 ve saat 17.30’da hareket edecek.”
Treni yılın birinci çeyreğinde 44 bin yolcu tercih etti
Karaismailoğlu, 92 kilometrelik uzaklıkta hizmet veren Diyarbakır-Batman yöresel Treni’nin eğitim, iş gezisi ya da tatil hedefli seyahat yapanlarca tercih edildiğine işaret ederek kelam konusu trenin 2019’da 225 bin, 2020’de 45 bin, 2021’de 79 bin, 2022’nin birinci çeyreğinde ise 44 bin yolcuya mesken sahipliği yaptığını bildirdi.
-
futbol2 sene önce
Ampute Futbol Milli Takımı Ankara’da kampa girdi
-
GÜNDEM3 sene önce
Merdan Yanardağ kimdir, aslen nereli eşi Nermin Sağtekin ve çocukları
-
GÜNDEM3 sene önce
Dilan Polat kimdir eşi Engin Polat yaşı kaç mesleği nedir?
-
SON DAKİKA2 sene önce
İstanbul’da kamu kurumlarının yeni mesai saatleri belirlendi
-
SON DAKİKA3 sene önce
UMAD Yönetim Kurulu Başkanı Ekinci: Yüce Allah, fethin sembolü olan bu mabede sahip çıkma azmimizi daim eylesin
-
GÜNDEM3 sene önce
Dilan Polat kimdir? Dilan Polat annesi ve babası itirafları olay oldu
-
GÜNDEM3 sene önce
BM Özel Raportörü Callamard’a göre CIA’nın Kaşıkçı cinayeti değerlendirmesi açıklanmalı
-
EKONOMİ3 sene önce
İlk yedi ayda 440 bin 103 adet otomobil üretildi
Yorum göndermek için giriş yapmış olmanız gerekir Giriş