Bize ile Bağlan

MISIR

Uluslararası Af Örgütünden, Twitter’da ‘Mısır’daki tutuklu aktivistler serbest bırakılsın’ kampanyası

Yayınlanan

aktif

Uluslararası Af Örgütünden, Twitter'da 'Mısır'daki tutuklu aktivistler serbest bırakılsın' kampanyası

Mısır‘da 30 yıllık Hüsnü Mübarek rejimine son veren devrimin 10. yıldönümü münasebetiyle Uluslararası Af Örgütünün Twitter hesabından yapılan açıklamada, “Mısır’da 25 Ocak Devrimi’nin üzerinden 10 yıl geçmesine rağmen hala aktivistler ve insan hakları savunucuları keyfi şekilde cezaevlerinde tutuluyor.” ifadeleri kullanıldı.

Dünya meseleleriyle ilgilenen herkese Mısır’daki tutuklu aktivistlerin serbest bırakılması için Twitter’da başlatılan kampanyaya destek vermeleri çağrısı yapılan açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

“Mısır’daki bu aktivistlerin ve insan hakları savunucularının isimlerini bir hafta boyunca paylaşacağız. Sizi de harekete geçmeye ve bu insanların derhal serbest bırakılmalarını talep etmeye çağırıyoruz. Cumhurbaşkanı Sisi’ye, tutuklularla dayanışma içinde olduğunuzu paylaşımlarınızla bildirin.”

Londra merkezli Örgüt, daha önce yaptığı açıklamada, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınının etkili olduğu bu dönemde Mısır’da binlerce insan hakları savunucusu ve politikacı ile mevcut yönetimi eleştiren kişilerin cezaevlerinde büyük kalabalıklar oluşturduğunu bildirmişti.

Mısır yönetimini “keyfi tutuklamalara son vererek cezaevlerindeki aşırı kalabalığa son vermeye” çağıran Örgüt, söz konusu kalabalığın Kovid-19 riskine en fazla maruz kalabilecek grup olduğunu vurgulamıştı.

MISIR

Uydurma suçlamalarla binlerce kişi yıllardır duruşma olmadan hapiste tutuluyor

Yayınlanan

aktif

Yazar

Mısırlı akademisyen: Uydurma suçlamalarla binlerce kişi yıllardır duruşma olmadan hapiste tutuluyor

Uluslararası Af Örgütünün Mısır‘da keyfi tutuklamalara maruz kalan kişilerin bırakılması için başlattığı kampanyanın ardından, eski Kahire Üniversitesi Siyasal Bilgiler Bölüm Başkanı Hasan Naf‘a da Twitter hesabından paylaşımda bulundu.

Rejimin, siyasi tutuklulara farklı bir açıdan yaklaşma zamanının geldiğini belirten 73 yaşındaki akademisyen, şu ifadeleri kullandı:

“Uydurma suçlamalarla binlerce kişi yıllardır duruşma olmadan hapiste tutuluyor. Mısır’ın yeni bir sayfa açması gerekiyor, eski sayfayı ne zaman kapatacağız?”

Hasan Naf’a daha önce Kahire Üniversitesi Siyasal Bilgiler Bölüm Başkanlığını yürütüyordu. Eylül 2019’da “yalan haber yaymak ve terörist gruba katılmak” suçlamasıyla tutuklanan Naf’a, Mart 2020’de serbest bırakılmıştı.

Mısır’da 3 Temmuz 2013’te ülkenin demokratik yollarla seçilmiş ilk Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi’yi askeri darbeyle görevinden uzaklaştıran Abdulfettah es-Sisi döneminde, binlerce siyasi muhalif ve insan hakları savunucusu tutuklandı.

Devamını görüntüle

MISIR

Mısırlı mahkumlar ‘insanlık dışı’ cezaevi koşullarında hayata tutunmaya çalışıyor

Yayınlanan

aktif

Yazar

Af Örgütü: Mısırlı mahkumlar 'insanlık dışı' cezaevi koşullarında hayata tutunmaya çalışıyor

Uluslararası Af Örgütü (UAÖ) yayınladığı raporda, “Mısır cezaevi yetkilileri, fikir suçluları ve siyasi tutukluları insanlık dışı gözaltı koşullarına maruz bırakıyor.” ifadeleri kullandı. 

Birçok mahkumun, “muhalif olmalarının cezası olarak işkence gördüğü ve sağlık hizmetlerinden kasıtlı olarak mahkum bırakıldığının” belirtildiği raporda, cezaevi yetkililerinin “bilinçli olarak sunduğu kötü şartların” bazı mahkumların ölümüne sebebiyet verdiği ve bazılarında ise iyileştirilemez sağlık sorunlarına neden olduğuna işaret edildi.

Raporda Mısır yönetiminin, tutukluların yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınına karşı korumada da başarısız olduğuna dikkat çekildi.

Raporda Uluslararası Af Örgütü Orta Doğu ve Kuzey Afrika Direktörü Philip Luther’in konuyla ilgili yaptığı açıklamasına da yer verildi. Luther, “Cezaevi yetkilileri zor şartlarda birbirine iyice sıkıştırılmış şekilde yaşayan mahkumların hayatlarını umursamıyor, ilaç tedariği ve yaşamsal malzemelerin temin edilmesi tutuklu ailelerinin üzerlerine yüklenmiş durumda ve bunların mahkumlara ulaştırılması da engelleniyor.” ifadelerini kullandı.

Cezaevleri idarelerinin uyguladığı kötü yönetimin, bazen savcılığın bilgisi dahilinde hayata geçirildiğinin altını çizen Luther, bazen de bağımsız denetimin olmaması nedeniyle ihmaller yapıldığını kaydetti.

Mısır’da 3 Temmuz 2013 tarihinde yapılan darbenin ardından gözaltına alınan ülkenin demokratik seçimlerle başa gelmiş ilk Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi’nin yanı sıra, Müslüman Kardeşler Teşkilatı’nın (İhvan) eski Rehberlik Konseyi Başkanı Muhammed Mehdi Akif, Şura üyesi Isam Diryale ve Ferid İsmail gibi önemli isimleri hapishanede vefat etmişti.

Mısır’da sayıları tam olarak bilinmese de cezaevlerinde sağlık sorunu yaşayan binlerce mahkum olduğu bildiriliyor.

Devamını görüntüle

MISIR

Mısırlılar, 25 Ocak Devrimi’nin 10. yıldönümünü de sokakta kutlayamıyor

Yayınlanan

aktif

Yazar

Mısırlılar, 25 Ocak Devrimi'nin 10. yıldönümünü de sokakta kutlayamıyor

Mısırlılar, sosyal medya üzerinden, Arap Baharı sürecinde 10 yıl önce gerçekleşen 25 Ocak Devrimi‘nin yıldönümünde mesajlarını paylaşıyor.

Devrimin önde gelen aktörlerinden Eski Mısır Cumhurbaşkanı Yardımcısı Muhammed el-Baradey, Twitter hesabından şu ifadeleri kullandı:

“Mısırlılar, değişimin kapıları kapatıldığında, özgürlükleri ve haysiyetleri için ayaklandılar. Birçok zorluk ve engellerle karşılaştılar. Çok kez aldatıldılar, hatalar yaptılar ve çok şey feda ettiler. Ancak çok şey öğrendiler ve değiştiler.”

Mısırlı sanatçı Amr Vakid de 25 Ocak Devriminin 10. yıldönümünü, “10 yıl, sanki korku içinde uyuya kalmışım gibi geçti.” şeklinde yorumladı.

Mısır’ın sosyalist liderlerinden Hamdin Sabahi de Facebook hesabında, “25 Ocak’ta halk asaletini en güzel biçimde göstermiştir.” tespitini yaptı.

Al Jazeera televizyonunun sunucusu Sara Rafet ise sosyal medya hesabından, “25 Ocak Devrimi, zulme, zorbalığa ve baskıcı polis devletine karşı isyan eden bir halk devrimi olarak kalacak.” değerlendirmesini yaptı.

Uluslararası insan hakları kuruluşlarının raporlarına göre, ülkede alınan yoğun güvenlik önlemleri ve engellemeler nedeniyle 7 yıldır 25 Ocak Devrimi’nin yıldönümü sokaklarda kutlanamıyor.

Mısır’da 30 yıllık Hüsnü Mübarek iktidarı 25 Ocak 2011’de başlayan halk ayaklanmasıyla son bulurken, ülkenin demokratik yollarla seçilmiş ilk Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi’ye 3 Temmuz 2013’de askeri darbe düzenlenmişti.

Devamını görüntüle

Trend Haberler